Popular Posts

Saturday, 27 October 2012

Moist Chocolate Cake Ever

Hi everyone. Tomorrow is Eidul Adha for all muslims in the world. Adakah korang suma Terlibat ibadah korban tahun ini? Apa menu utama korang? menu aku tahun ni pulut tetal, masak lemak telur ikan sama belimbing buluh, rendang ayam, ketupat dan sambal kacang. Dan opss, lupa pulak carrot cake dan Moist chocolate cake hihi.







Kek Ni tersangat la moist, lembut dan simply melt in your mouth. Dengan toppimg ganache yang meleleh dan sedap. Dan semestinya halalan toyyiba.

Cara membuatnya tersangat lah mudah hingga anda semua ingin ketawa terbahak-bahak semasa membuat nya. Ok tu dh over sangat. Bahan-bahan pun tak la cerewet mana. Jadi kalo korang nk kek coklat sedap dan ringkas. Boleh la cuba ya.


VERY MOIST CHOCOLATE CAKE

Bahan Utk Kek

3/4 cup cocoa powder
2 Cups flour
2 cups sugar (saya kurgkan 1/2 cup)
1 cups air panas
1 Cup butter milk (kalau takde boleh gantikam dgn 1cup susu segar/cair suam di campur 1 tsp cuka dan di rehatkan sebentar
1 cup minyak - saya guna minyak jagung
1 1/2 tsp esen vanilla - saya hanya guna 1 tsp
2 biji telur sedarhana atau besar
2 tsp Soda
1 tsp baking powder
1/2 Sdteh garam

Cara Membuatnya

1. Panaskan oven 170°c, griskan loyang dgn butter dan alas dasar dgn baking paper.
2. Masukkan semua bahan kecuali air panas. Pukul dgn kelajuan sederhana sehingga sebati.
3. Masukkan air panas sedikit demi sedikit sambil d pukul perlahan.
4. Bakar adunan selama 50minit - sejam atau sehingga lidi dicucukkan di tengah2 kek menjadi bersih. 


Resepi Choc Ganache 

250gm cookimg chocolate - cincang kasar - I used beryl's compound 
200ml whipping cream - suhu bilik - i used anchor
1 sdteh golden syrup - saya tambah utk hasilkan ganache berkilat nyam nyam
Secubit garam

1. Masukkan kesemua bahan ke dalam double boiler. Api sederhana
2. Apabila separuh dari coklat menjadi cair, ttup api dan teruskan mengacau sehingga semua coklat larut
3. Biarkan selama 10 minit Sehingga ganache suam2 dan kacau sesekali secara perlahan supaya ganache tidak berbuih.
4. ambil sesenduk ganache dan curah di tengah kek. Ambil sesenduk Lagi dan curah si tempat sama. Tidak perlu di ratakan. Biar ganache meleleh sendiri dan jika perlu sendengkan kek Ke arah yang tidak diliputi supaya coating ganacHe sekata


Selamat mencuba!




2 comments:

  1. suzy,dd nk cuba la resepi suzy yg bakar punya neh.salu buat kukus je...

    ReplyDelete