Popular Posts

Tuesday, 22 January 2013

Lunch Quickies

Hi suma! its been a while tak jenguk blog. LOL. haritu dah tulis sikit entry santai skali aku terdelete. malas la pulak nak tulis balik.

By the way entry kali ni ringkas. Entry resepi lunch yang serba ringkas dan nak cepat. Masa tu Hubby dah nak g kerja so kena masak express la gamaknya. kehkeh... nothing much, just Siakap sweet and sour dan Kailan ikan masin jer.

ikut arah jam: Siakap, Kailan ikan masin dan Buah Belimbing


so, lets!

SIAKAP 3 RASA

by: Yours Truly (definitely versi campak-campak)

1 ekor ikan siakap | perap dengan sedikit garam, serbuk kunyit dan sos ikan. goreng garing dan ketepikan
1 biji tomato | belah 4
1 btg Saderi | Hiris
3 keping nenas dlm tin | potong kiub - aku gunakan lebihan dari carrot cakes haritu
1/2 btg carrot | dadu
1/4 biji capsicum Merah | hiris pjg
1 btg Serai | titik
3 ulas bawang merah | tumbuk
4 ulas bawang putih | tumbuk
1 inci halia | tumbuk bersama bawang
1 sd besar tepung jagung | larutkan bersama sedikit air
2 sd besar sos tiram
3 sd besar sos tomato
1 sd besar sos cili/ cili boh
1/2 sd besar gula
sedikit bunga kobis
sedikit perahan lemon/ oren | aku guna air asam jawa jer ehek
sedikit minyak bijan
garam dan lada hitam secukup rasa
sedikit minyak untuk menumis

1. Panaskan minyak bersama sedikit minyak bijan dan tumis bahan yg ditumbuk n di titik. tumis hingga wangi. masukkan sedikit ciliboh (Aku guna dlm 1 sdteh je sbb Mr. H tak suka pedas). masukkan segala jenis sos dan air asam jawa.
2. Masukkan sayur-sayuran. biarkan sekejap. rasa kuah. masukkan garam, gula n lada hitam jika perlu.
4. tutup api dan sira atas Ikan Siakap tadi ;). hiaskan dengan hirisan daun bawang. (aku tak letak pun)


RESEPI KAILAN IKAN MASIN

Sayur Kailan secukupnya
Sekeping ikan tenggiri in oil | pecah-pecahkan sedikit guna lesung
1 sdbesar sos tiram
2 biji cili padi hijau thai | pecahkan
2 ulas bawang putih | pecah-pecahkan
1/2 biji bawang bombay | hiris
sedikit air
hirisan lada merah
sedikit gula

Cara:
1. panaskan sedikit minyak dan tumis bawang putih, cili padi dan bawang bombay hingga wangi. masukkan ikan masin tenggiri in oil dan tumis sekejap.
2. masukkan sos tiram dan gula. hirisan cili dan air.
3. apabila mendidih. masukkan sayur kailan. gaul hingga masak.
4. tutup api dan sedia dihidang!

selamat mencuba!






Tuesday, 15 January 2013

Breastfeeding Pt 1

Hi everyone... hari ni kita takkan membincangkan perihal kalori (makan dan resepi). Tetapi saya akan berkongsi perihal 'breastfeeding' yang kian menjadi trend bagi ibu-ibu di Malaysia. yes, saya berani katakan BF ni dah jadi trend seantero Malaysia. kenapa? kerana kesedaran para ibu peri penting menyusukan anak menggunakan susu ibu yang fresh dan free lagi direct rezeki Allah bagi. Bukan itu saja, kebaikan susu ibu itu sendiri sebenarnya tak ada tandingan. tak caya? tengok ni...

Click untuk tumbesaran

Bukan nak merendah susu formula, jauh lagi ibu yang sudah berusaha memberi susu ibu namun rezeki tidak mengizinkan, tetapi betapa saya menghargai susu ibu dan berusaha memilihnya untuk anak saya selagi terdaya. Jadi post ini saya dedikasikan buat ibu-ibu dan bakal ibu yang berazam mahu menyusukan anak mereka sehingga lengkap dua tahun.

Alhamdulillah, perjalanan minima 2 tahun BF berjalan dengan jayanya. Tipu la kalau tak terharu kan. Apatah lagi saya pada ketika itu hectic dengan kehidupan sebagai undergraduate student di IPTA. dan kebetulan tahun akhir pengajian pula sibuk dengan latihan ilmiah (thesis). Saya juga berjauhan dengan anak pada setengah tahun yang pertama dan still, anak saya menyusu penuh Susu ibu hasil perahan. 

saya akan ceritakan sedikit tentang pengalaman menyusukan anak dari jauh. ini bukan kuasa psikik. tipu itu semua... 

produk susu ibu. ehek >_<


10 Dis 2010 , saya melahirkan seorang bayi perempuan yang kami namakan Ariana Surfina, bermaksud 'Full of life' dan 'Suci'. semasa mengandung saya cuba mencari dan mentelaah perihal breastfeeding seperti mengepam, penstoran susu, penjagaan susu dan penyediaan yang betul, pemilihan pam dan produk-produk yang perlu. Apa itu LDR, apa itu Marmet, apa itu Power Pumping dan method penyusuan selain direct feed, dan through bottle. Study ini saya lakukan sebagai persediaan setelah saya bersalin dan pada masa yang sama, masih lagi seorang mahasiswi. so kalo buat assignments tu, satu tab bukak info geografi, satu lg tab bukak info breastfeeding. gituwww... setelah 30 hari melahirkan anak, saya terpaksa meninggalkan nya di Melaka dan pulang ke kampus di Perak dengan hati yang lara. yela, sedih tau meninggalkan anak yg baru berusia sebulan.

Menjadi BF mom yang PJJ dengan anak bukan suatu tugas yang mudah, lebih2 lagi sbg seorang pelajar yang hectic. bergelumang buku, journal, laptop dan juga thesis2 kajian lepas. tak lupa pam susu dan juga cooler bag di sandang sekali bawak masuk library. Atas ihsan Mak Guard kat pintu masuk lebri saya bwk masuk cooler bag ke dalam library. 

setiap minggu saya akan travel pulang ke Melaka iaitu setiap khamis lepas class saya akan terus balik dari dewan kuliah ke terminal Bas utk ke KL dan sterusnya ke Melaka. mana yang cepat masa tu. sambil menggalas beg penuh stock susu dan jugak laptop dlm beg satu lg. Saya perlu disiplin diri pada ketika itu dengan mematuhi jadual pengepaman susu. mujur di Terminal Bersepadu Selatan menyediakan BF room yg sangat tenang n menyenangkan. jadi saya akan mengepam ikut jadual tak kira masa tu dalam train, or dalam bas dan jika bernasib baik ada bilik BF, mengepam di situ. jadi nursing cover, or pashmina sentiasa ada di dalam bag untuk waktu2 kecemasan.penstoran susu juga penting agar susu ketika sampai dalam keadaan selamat dan memerlukan usaha serta tawakal.

Pernah juga alami peristiwa production susu merudum, sore nipple, anak tak mahu botol, anak tak boleh latch dengan betul, susu tak di handle dengan betul. production terlalu banyak sampai petiais rumah sewa penuh n terpaksa tumpang peti ais rumah kawan. dan mcm2 lagi.

begitulah kehidupan pada tahun pertama. bermacam ragam dan gaya.

pada post akan datang saya akan kongsikan lg perihal breastfeed untuk anda ;) InsyaALLAH harapan agar dpt menjadi motivasi buat anda semua. Amin...



Monday, 14 January 2013

Chicken Pot Pie

Hello!

Dah lama tak update blog... yang previous pun BARU nak publish. horrible aku ni. dh tulis2 tapi tak publish. kau ade? takde kan?

OK berbalik cerita Pot Pie Ayam aku, mostly adalah homemade kecuali, errr... puff pastry nya aku cheat sket. ala, mahap la, bkn selalu hehek. Al-kisah nya lepas aku kesakaian kat Mydin terjumpa readymade Puff pastry jenama Kawan. terus dalam kepala otak imagine nak buat memacam dengannya. pastu cakap kat MIL ada beli readymade puff pastry. siap promote bagai ngan makcik Husband aku. erk. gitulah tahap kesakaian aku. tapi, berbaloi. kan? hahaha. *yerla tu.. pffftt!




Ok sesi ilmu sikit, Pot Pie ialah istilah yang digunakan untuk jenis pai savory dengan dasar dan penutup pai menggunakan kerak (crust) yang flaky dan rangup dan di bakar menggunakan loyang pai khas untuk mengekalkan bentuknya. Pot Pie berbeza dengan Pai daging Australia (Australian Meat Pie) dan kebanyakan resepi dari pelbagai rantau Britain di mana kebanyakan nya menggunakan pastry penutup yang ber'emping' dan dasar pai menggunakan kerak/ pastri yang lebih berat, shortcrust yang stabil dan sewaktu dengannya. Maksudnya, Pot Pie ni adalah variasi antara banyak2 Pai la. Filling Pot Pie pulak ada macam-macam, bermula dari ayam, daging, turkey dan macam-macam lagi, ada gravy dan sayuran macam kacang peas, lobak merah, kentang dan sebagainya. - sumber: Wikipedia

Pot Pie aku x guna pastry base. cuma enclose saja guna puff pastry. so i used a tiny ramequin.

Moh kita begerak terus ke resepi. :D JOOOMMMM!

Ni la pastry yg aku guna. image source: Website Kawanfood


CHICKEN POT PIE

Bahan-bahan (aku tak measure bahan, ini aku agak-agak saja) :

8 biji ramekin saiz kecil
8 pcs readymade puff pastry | i guna jenama Kawan
300 gm isi ayam | Bahagian dada la paling best- potong dadu
1 cup stock ayam | aku guna serbuk stok ayam Tumix dilarutkan
1 cup susu full cream/ cooking cream
1/3 cup grated cheddar cheese
1/2 Yellow Onion | chopped
3 cloves of garlic | crush and chopped
2 tbsp butter
3 tbsp flour
a pinch of black pepper and white pepper
a sprinkle of dried oregano, basil and parsley. kalo ada yg fresh lagi yumss
half cup diced carrot
1/3 cup diced celery
1/3 cup green peas | i used can peas
1 Bay Leaf/ Daun Salam | used dried one
sebiji telur

Antara bahannya, dalam piring ikut putaran jam, Bawang Holland, butter. Cheddar Cheese, Carrot and Celery >_<

Cara- Cara:
1) Sediakan bahan-bahan. basuh ramekin, keluarkan puff pastry. dan pre-heat oven pada suhu 180c. ayam di perap dengan sedikit black pepper.
2) Masukkan butter ke dalam sauce pan, jgn hangus, tumiskan bawang putih n bawang holland yang telah di cincang halus dan sautee hingga transparent.
3) Masukkan tepung dan kacau jangan ada yang berketul. Masukkan stock ayam sikit-sikit dan susu full cream/cooking cream tadi. the gravy will thicken and creamy ;). bila dah sebati masukkan sayur-sayuran keras macam celery dan carrot tadi.biarkan mendidih. lihat konsistensi gravy... jika terlalu pekat. tambah sedikit air. medium heat
4) Masukkan isi ayam tadi dan slow cooked. jangan overcooked ayam anda. masukkan daun salam dan segala herbs. masukkan garam dan white pepper jika perlu.
5) Masukkan Cheddar Cheese dan biarkan larut sepenuhnya. Kemudian masukkan kacang peas. tutup api. ketepikan kuah.
6) Masukkan Cheesy Chicken Pot Pie Gravy tadi ke dalam setiap ramekin. ambil sekeping puff pastry tadi dan tutupkan ramekin anda. pecahkan telur dan pukul sedikit. sapukan bancuhan telur tadi ke atas puff pastry and make a slit (keratan?) di atas puff pastry untuk memudahkan pembebasan stim daripada gravy semasa di bakar . takla kulit pastry korang meletop nanti ehek.
7) susun semua Pot Pie ke dalam loyang dan bakar selama 30-40 minit hingga pastry masak dan keemasan.
8) ENJOICE!!!

hot!

Selamat mencuba!!!



Sunday, 13 January 2013

Rainbow Cakes

Ola! remember my post about Ariana's birthday bash? hehe. well she kept asking about "cake" everyday. and next 3 days i made a cupcake version for her. After i bake half of the bater i only got 10 cuppies only >_<.


ok spiking de english pulak der... ok la. ramai yang bertanya tentang resepi kek yang comel dan sedap ni. dan aku buat version kurang manis. ada rasa mild lemon-lemon coating dan marshmellowy filling.

Masa birthday Ariana aritu ada yg dah tanya brapa RM kalo tempah. well, masa tu aku tak reti nak buh harga. aku just kata "ala, harga tu kendian leh runding". heheh. so, u can call me or sent me an email for the cake price ;)



Okay, resepi ni aku peroleh daripada blog Kak Azlita Masam Manis. Blog yang terkenal seantero tanah air kerana hidangan serta dekorasi kek dan fotografi makanannya yang serba kreatif. gila la sape tak teruja kan? 

Baik lah aku terangkan serba sedikit tentang komponen yang diperlukan dan digabungkan menjadi sebiji kek yang menarik dan sedap.

Komponen 1: Kek itu sendiri
- Kek ini ringan, fluffy dan aku kurangkan hampir separuh jumlah gula daripada resepi asal.

Komponen 2: Filling
- untuk layering, aku gunakan filling white chocolate mousse, so utk ini, cake perlu di buat sehari sebelum utk filling ini set dan texture dia akan jadi springy dan marshmellowy. aku suka filling ni sbb dia ringan.

White Choc Mousse

Komponen 3: Coating - Lemon Cream Cheese
- untuk resipi yang ni aku modified dari resepi yang biasa aku guna untuk red velvet. cuma aku tambah sedikit lemon oil untuk rasa lemon dan somehow mcm ada rasa mint sket. berangin2 ko...

ok kita beralih pada resepi skrg bole?


RAINBOW CAKE
Rujukan : Masam Manis
Rujukan Asal : Zuraini Alias
Diubahsuai : Yours truly.. ehek

3 cups tepung gandum
4 tsp baking powder
1/2 tsp garam (kalau dh guna salted butter, tak perlu)
1 cup butter | room temperature
2 cups gula castor | saya kurangkan kepada 1 1/4 cwn
5 biji putih telor | room temperature
2 tsp esen vanila
1 1/2 cups susu segar | Suam/ Room temperature
pewarna | terpulang pada pilihan. tetapi aku guna pewarna Americolor utk warna yg vibrant

Persediaan :
Sediakan beberapa loyang 8 inci. Sapu keliling loyang dan dasar dengan butter dan alas dasarnya dengan baking paper. sapu sedikit jugak butter pada paper tadi.
Panaskan oven pada suhu 170c dan letakkan rak di tengah2 oven.

Cara-cara:
1) Ayak tepung, baking powder (BP), garam . gaul dengan whisk untuk meratakan tepung,BP dan garam
2) Dalam bekas berlainan, pukul butter dan gula hingga gebu dan bertukar warna putih.
3) Masukkan telur putih dan pukul hingga ringan. Masukkan esen vanilla.
4) Perlahankan kelajuak mixer, masukkan tepung dan susu segar berselang seli. Mulakan dengan tepung dan akhiri dengan tepung juga. Boleh juga menggunakan kaedah kaup balik dan kaedah folding ini memerlukan kesabaran maha tinggi. hewhew.
5) Bahagi adunan sama banyak. 5-6 warna. kaup balik pewarna ke dalam setiap bahagian adunan. jika terer pakai senduk dan agak2. kalo takut adunan xsama tebal, bolehla berhutang budi dengan mesin penimbang. timbang tiap adunan supaya sama berat. ok?
6) Masukkan dalam loyang, ratakan dengan belakang sudu. bakar pada suhu 170c dalam masa 15-20 minit or the cake springy. 
7) Bila dah masak sejukkan di atas redai. dah sejuk baru terbalikkan. alaskan dengan baking paper kerana kek akan melekat2 jika di tindih. sbb kalo bertindih tak beralas .kek korang comot kang. pstu kata aku tak ajau...

 Nota: Ketepikan kek anda, saya akan cover menggunakan cling wrap sementara kerja melayer filling sbb takut kek jadi kering.


Sekarang beralih ke  Filling pulak.

WHITE CHOCOLATE MOUSSE
Rujukan: Masam Manis

2 telur putih | perhatian, telur putih adalah untuk meringue, so pastikan bekas anda bersih tiada kesan air, minyak DAN telur kuning tidak termasuk sedikitpun. Meringue tidak akan bertanduk cantik
150 gm white chocolate | I used Colata White Compound
100 ml air suam
1 tbsp serbuk gelatin | Halagel is better and Halal
40g gula halus | i used only 1 tbsp
200g whipping cream | sejuk-sejuk

Cara:
1) Masukkan serbuk gelatin ke dalam 100ml air dan biarkan 5 minit hingga larut. ketepikan. Double boil white chocolate compound dan setelah 70% cair, angkat dari boiler dan kacau hingga kesemua coklat larut. tujuan nya ialah untuk tidak merosakkan coklat tadi. masukkan campuran gelatin dan kacau hingga sebati.
2) Pukul putih telur dan masukkan gula sedikit-sedikit hingga meringue bertanduk dan firm. maksudnya, mangkuk di terbalik atas kepala, kepala korang bersih dan rambut bila di tiup angin masih terbang2 ayu. kalo meringue jatuh atas kepala korang, g mandi dulu pastu buat semula k?
3) Kemudian pukul whipping cream hingga creamy.
4) Satukan kesemua bahan dari 1, 2 dan 3 menggunakan kaedah kaup balik. caranya, kaup balikkan separuh meringue ke dalam cream yang telah dikaup balik dengan gelatine coklat putih. setelah sebati, masukkan lebihan meringue.
5) cover menggunakan cling wrap dan masukkan ke dalam peti ais seketika. setelah agak set, boleh la di sapukan sebagai lapisan kek.


Note: Topping ni ada penyakit alah kepada haba.. jadi best to work with it when it still cold. kang cair tak masak kek korang roboh. aku gakkk yg salah. kan?

Ok, filling sudah, Kek pun sudah. sekarang untuk resepi terakhir pulak ialah aising cream cheese perisa lemon. tak letak lemon essence/ oil pun takpe. letak esen Vanilla jer.. ikut citarasa korang.

CREAM CHEESE TOPPING

250 gm Cream Cheese | sejuk-sejuk
1/2 cup whipping cream | i used Mauri or any WC u like.
3/4 cup icing sugar | or less
1 tsp Vanilla Essence 
a drop of Lemon Oil

1) Pukul Cream cheese dingin tadi bersama gula hingga tiada ketul dan agak lembut. jgn pukul terlalu lama nanti lembik sangat. susah nak deco kat kek.
2) masukkan whipping cream sejuk gak dan segala esen, pukul lagi hingga sebati. 
3) sedia di gunakan. kalau terlalu lembik, masukkan dlm fridge dlm 5-10minit.


ASSEMBLING THE CAKE
1) sediakan cake board
2) letakkan kek pertama, ratakan choc mousse. lapis hingga habis.masuk dalam fridge hingga filling set. 
3) crumb coat cake anda, masukkan dalam peti ais sebentar dalam 5 minit.
4) Ratakan topping ikut kreativiti kalian ;)


Tada!!

Selamat mencuba ;)

p/s: gamba recycle dari Instagram. kbai!