Popular Posts

Saturday, 22 December 2012

Homemade Ayam Penyet

Alkisah Nasik Ayam Penyet ni tercetus bila hari rabu arituh aku dan H pergi ke Muo jemput emaknya di sana. Jadi masa otw balek tak tau nak makan kat mana... H pn ajak mkn kat Asam Pedas Ani Parit Jawa. Rating bole la 5/10... hurm. just too far to meet my liking. kot? Or mungkin sebab tak children-friendly, semua mknn pedas iaitu set nasik dan Asam pedas cuma ikan je lain-lain. Or mungkin aku suka Asam pedas Melaka je. hahah~ mentang2 MIL bagi highscore Masakan2 Melaka aku kan. terus la masuk bakul. pui!

Jadi masa duk sibuk fikir nak dinner kat mana tetiba MIL aku pn suggest "Nasi Ayam Penyet situ nak?" . H malas nak pusing balik jadi parking je la kat Asam Pedas tu. Dalam ati ckp "plis la Nasi Ayam Penyet. Plis laaa". tp ahernya dia singgah jugak Asam pedas itu. haih. takpe, Syukur! haha. :P

Jadi last night aku kepeningan tak tahu ape benda aku nak masak. tengok dlm fridge ade sekor Ayam belum berusik. aku pun ape lg, teringat kata-kata MIL aku pasal Nasik Ayam Penyet terus aku terasa nk try masak. yer, baru nak try~ jadi tak jadik tu belakang kira. yg penting cuba ye dop?

Kebetulan la hari sebelum tu aku ada ter-share resepi ni kat FB. jadi aku dengan rakus membuka balik resepi itu untuk rujukan. Resepi nya di kongsikan oleh K1 dari Resepicitarasawan dan rujukan asal dari blog Amy@senang-senangsinggahlah. Aku suka sangat rujuk blog resepi K1 ni sebab penuh info, resepi yang confirm jadi dan paling penting... gambar2 yang di ambil sangat menarik dan... er aku bole kata sgt profesional. Segan pulak dengan blog sendiri (T_T). 

ok la, panjang pulak membebelnya.huks. jom tengok resepi pulak!

Ok la tu kan for the first try ehek...


AYAM PENYET

1) Untuk Ayam

Bahan-bahan:
1 ekor Ayam di belah 4 
2 keping tauhu - potong tiga segi | aku terlupa beli jadi non hado
1 Peket tempe - potong nipis | aku pakai 2 peket
1 ikat sayur kangkung - celur | pun ... non hado
Kobis potong empat segi
1 biji timun - di hiris nipis

Bahan untuk rebusan Ayam:
Bahan A
50gm bwg merah* - aku pakai dalam 6 ulas
30gm bwg putih* - dalam 4 ulas aku guna
20gm lengkuas* - aku guna dalam 1.5 inci
10 gm kunyit hidup* - aku guna dlm 1 inci
1 sdteh garam
1 sdbesar gula - aku guna stgh sudu bsr je
500 ml santan - aku guna sekotak santan 200ml n tambah 300ml air saja
(bahan * di kisar)

Bahan B
150 gm tepung beras
1bj telur
200ml air rebusan ayam (dari A)
1/2 sdteh garam | aku guna garam organik
1/2 sdteh gula
(gaul kesemua bahan sekata)


Cara Penyediaan:-
1. Potong ayam 4 bahagian dan bersihkan
2. Rebus ayam bersama bahan kisar beserta santan
3. Masukkan garam dan gula
4. Masaklah hingga pecah minyak dan kuah bertukar kuning | aku wat sampai nampak minyak terapung2 dh kt atas
5. Angkat ayam dan ketepikan
6. Bancuh B dan salut ayam rebus, tempe dan tauhu |aku celup ayam je. tempe idok
7. Panaskan minyak dan gorenglah semua tempe, ayam tauhu tadi hingga kekuningan dan angkat. aku goreng tepung bancuhan tadi jadikan kerak rangup yummy yummy 
8. Hidangkan bersama kangkung, timun, tempe goreng, nasi dan sambal


Untuk sambal pulak, mmg hasilnya sebalang. tp boleh simpan untuk stok akan datang heheh. serius MIL aku suka sambal ni sampai bertambah2 makan.

2) Sambal

Bahan-bahan:
Sedikit minyak masak
20 btg cili merah (nak pedas buh lbih)
10 biji cili padi
10 ulas bwg merah kecil | hiris
3 ulas bwg putih | hiris
5 tomato | belah 4
5cm belacan
2 sudu besar ikan bilis
3 sudu gula merah atau secukupnya

Cara-cara:
1. Panaskan minyak. goreng rangup ikan bilis, angkat dan ketepikan
2. goreng belacan seketika, ketepikan
3. Masukkan bwg merah, bwg putih, dan cili, Apabila dah layu. Masukkan tomato, gaul dan tutup api.
4. sejukkan semua bahan yang telah digoreng tadi
5. Masukkan semua bahan ke dalam pengisar atau lengsung batu. kisarlah atau tumbuk  hinggat separa halus
6. Masukkan semua bahan tumbuk tadi ke dalam periuk dan reneh seketika..
7. Masukkan gula merah dan gaul
9. Rasa untuk memastikan rasanya ngam~!

Nota K1: sambal ni boleh dibuat sehari awal.

Selamat mencuba

Sunday, 16 December 2012

Tarragon Chicken

Tarragon Chicken ni dah lama aku buat... saja jalan-jalan kat Jusco, ternampak Tarragon terus aku beli. haha. sakai a bit...

rasa tarragon herbs ni sedap gak. sampai aku rasa menyesal masak sekeping chicken breast ni sbb xleh nk tambah lg. haha. Keji... ngaku jela kuat makan. kan?kata nak kurus. kuruslah sgt! :P

tp sygnye takde side dish. it would be nice if ada garlic parsley potato salad. or any salad will do :P some carbs and nice drink. 

Resepinya aku dapatkan di dalam laman sesawang Food Network. tp mcm biasa, aku ubah suai sikit

Ni la tarragon Chicken aku yg humble. tp serious kalo ada side dish lagi sedap!

TARRAGON CHICKEN VERSI AKU 

Diubahsuai oleh: yours truly hehew

 Bahan-bahan

2 sudu besar Garlic Oil - aku guna homemade garlic infused oil - caranya smash bawang putih setangkai dan masukkan ke dalam mangkuk berisi minyak zaitun. bakar dlm oven selama 10minit. bole simpan :P. kalo tak smash je 2 ulas bawang putih

1 keping filet dada ayam | aku ketuk sikit supaya sama tebal dan cucuk guna garpu

1/2 biji bawang bombay - cincang | ni aku tambah

1/3 cup heavy cream/cooking cream

sebatang scallion | scallion tu daun bawang heheh... - hiris 

garam secukupnya | aku ganti dengan serbuk pati ayam tumix

segenggam tarragon herbs | fresh punya- chopped

sedikit fresh ground white pepper 

sedikit air - dalam 1/3 cawan


Caranya:

1. panaskan frying pan - masukkan minyak bawang putih

2. Sautee bawang putih dan bawang bombay anda.. masukkan separuh chopped tarragon tadi serta chopped scallions hingga lembut

3. ketepikan bahan di saute, masukkan ayam. dan biarkan ia masak . letakkan bahan sautee di atas ayam td. pastikan tidak hangus ya herbs tadi. 

4. masukkan serbuk pati ayam ke dalam air. kacau dan tuang ke dalam frying pan. biarkan ia mendidih bersama ayam. turunkan api ke low heat. biarkan ia merenih perlahan dlm 10 minit. terbalikkan. tutup kuali dgn penutup.

5. periksa ayam jika sudah masak sempurna. jangan overcooked your chicken ye? nti tak sedap. hehek. caranya. ambil pisau dan cucuk ke bahagian ayam yg paling tebal. sekiranya tembus licin dan mudah, ayam dh msk...angkat ayam masuk ke dalam pinggan. covers with aluminium foil.

6.ok, sisa2 di kuali td ada lg kan? theres a lot of flavours in it. jgn g basuh teruih kuali korg. syg wo. ambik heavy cream td dan tuang saja ke atas remaining chicken stock dlm kuali. rasa sampai cukup rasa masin. kalo tak, tambah garam or chicken stock. masukkan lebihan tarragon dan kacau sebati. 

7. tutup api dan tuangkan cream ke atas ayam td. sedia di makan~!


RESEPI ASAL TARRAGON CHICKEN

From : Foodnetwork.com

  Ingredients

  • 2 teaspoons garlic oil
  • 2 fat scallions or 4 skinny ones, thinly sliced
  • 1/2 teaspoon freeze-dried tarragon
  • 2 chicken breast fillets, skinless and boneless
  • 1/3 cup vermouth or white wine
  • 1/2 teaspoon kosher salt or 1/4 teaspoon table salt
  • 1/2 cup heavy cream
  • Fresh white pepper, to grind over
  • 2 teaspoons chopped fresh tarragon, plus a pinch more for sprinkling

Directions

Heat the garlic oil in a frying pan or Dutch oven that has a lid and in which the chicken breasts will fit pretty snugly. Add the scallions, stir, then sprinkle in the freeze-dried tarragon, stir again and cook them in the garlic oil for a minute, stirring some more as they cook.
Put the chicken fillets into the pan, curved side down, and cook for 5 minutes, watching the scallions don't burn. If they look like they're beginning to, scrape them from the pan and let them sit on the chicken pieces.
Turn over the breasts, and add the vermouth (or white wine). Let the vermouth bubble up, then add the salt. Put the lid on, turn the heat down low and leave it to simmer gently for 10 minutes. Check the chicken is cooked through by making a small cut into the thickest part and ensuring the juices run clear - if not, simmer for a few minutes longer and check again.
Remove the chicken breasts to warmed plates. Bring the remaining liquid to a boil, add the cream and stir well, then sprinkle in the fresh tarragon, stir again and give a good grind of white pepper.
Pour the sauce over the chicken breasts, and give a final scattering of tarragon to serve. 


selamat mencuba!

Kisah minggu ini dan Creme Brulee

Minggu ni agak hectic bagi aku. agak byk tempahan butter shortbread dan ada yang buat tempahan last minit . dengan tak sampai hati menolak rezeki dari Allah ini. aku buat sehabis baik aku. Alhamdulillah... sampai tak menyempat-nyempat nak update blog kan. Sibuk nau aku ni gamaknya. hahah!

Alkisah Creme Brulee... kes nya bila besday Ariana arituh aku buat Checkered Rainbow Cake. so dari kek ke filling nya semua tak pakai teloq kuning. suma teloq putih saja. ada lebih kurang 7 biji telur kuning tak guna... (tereksiden telur putih masuk skali tp sbijik je la). takkan nak buang kan? sayang ooo... So apa aku nk kata rasa dia mcm eskerim pon ade, gebu lembut dan nyaman di tekak. sejuk gitu.heheh

So... apakata kita back to recipe? haha... resepi ni aku ambik dari blog Hasue ... so Enjoice!

mcm tu la kekdahnya


Resepi asal : Noreen
Dikongsikan: Hasue
By: Yours truly (aku ler)

CREME BRULEE (makes about 7 - 8 biji ramequin kecik)

Bahan:
6 Biji telur kuning - aku guna 7
600 ml whipping cream - aku guna jenama Mauri. sedap giler.. wangi lagik.
1 tbsp gula castor - saya kurangkan sedikit sebab Whipping cream dah manis. plus extra untuk caramel
1/2 tsp vanilla extract

1. Masukkan whipping cream ke dalam double boiler. pastikan air mendidih perlahan.
2. Pukul Yolk bersama gula hingga creamy.
3. Bila dah suam cream tadi, masukkan egg yolk yang telah dipukul sambil di kacau menggunakan whisk supaya tidak bergentel.
4. bila creme dh agak pekat. boleh la tutup api dan angkat daripada double boiler.masukkan vanilla extract dan kacau sebati.
5. tapiskan ke dalam ramequin.
6. bakar pada suhu 140 darjah celcius selama 40 minit menggunakan kaedah bain marie. kalo tak tau ape bain marie tu, masukkan ramekin ke dalam loyang dan tuang air ke dalam loyang hingga takat separuh ramekin. pehtu masuk dlm loyang.
7. Bila dah masak sejukkan sebentar dan masukkan ke dalam fridge semalaman.
8. bila nk makan, taburkan gula dan bakar gula menggunakan torch atau guna saja oven api atas/ grill dlm suhu 160 darjah celcius selama 5 minit atau semua gula sudah terkaramel.
9. sedia di makan! :D

So, resepi dah ade... selamat mencuba!


Wednesday, 12 December 2012

She's 2!

Semalam 101212 Anakanda aku telah menginjak usia 2 tahun! betapa cepat masa berlalu...

Lega hati, sebab dah lengkap dua tahun penyusuan susu ibu seperti yang aku  cita-citakan selama ni. :D ALHAMDULILLAH!!!

Teringat kembali detik aku mengandungkan dia dulu, dengan sarat tugas menjadi Mahasiswi, berhimpitan di dalam bas Kitaran UPSI. bertolak tarik dalam Komuter dan LRT, tak kurang lg melawan sesak dan terik cuaca di Jalan TAR masa aku giat bisnes tudung dan Kek lapis.

Masa kelahiran juga tidak memakan waktu yang panjang untuk aku menahan sakit kontraksi. Sungguh Allah Maha Penyayang... dan Terima Kasih Ibu serta Ayah menjadikan aku manusia dan melahirkan aku ke dunia yang fana ni. ehek~!

Syukur kehamilan dan kelahiran aku dipermudahkan Allah. dengan izinNya jua aku dpt kekalkan CGPA aku dalam senarai dekan dan paling penting, hak penyusuan 2 tahun telah terpenuhi...

*Nangis jap...

Skrg, dia dah 2 tahun... Aktif, sihat ceria dan paling penting, dia cukup untuk mencukupi aku. tak perlu dia jadi terlalu sempurna... Semoga menjadi anak yang Solehah ya? Boleh Mama buat Bekal akhirat kelak :')

Jadi Semalam kami buat jamuan kecil-kecilan untuknya. Gembira dia bukan kepalang...cuma planning si Mr. H agak last minit jadi aku pun agak blur apa yang aku kena buat heheh... jemputan pun kecil saja, ada la dalam 4 - 5 family terdekat.

Seronok, tp x reti tiup pun benda tu haha

Segala makanan dan minuman adalah 200% Homemade, kecuali Pizza dari Domino's... yang lain dari hidangan utama, sampingan malah pencuci mulut aku sediakan.  termasuklah Kek harijadinya... Menu Utama berupa Ketiaw Bakso Sapi, Pizza Domino's, Homemade Cheesy Wedges,Choc Moist Cupcake, Air Guava, Rainbow Cake with White Choc Mousse Filling and topped with Lemon Cream Cheese.

Checkered rainbow cake...Inilah yg termampu mama buatkan untuk Ariana... sekadar home baker saja... Alhamdulillah siap juga akhirnya...

Sisi Dalam.. kena kemas lagi. sebab aku kelam kabut buatnya. ketaq jari mak nyah. Tema tak leh lari dari Angry Bird ye?

dh siap Icing

 Jadi Majlis bermula dengan makan-makan, berbual dan ramah mesra... diakhiri dengan majlis memotong kek. Syukur! Kek pun sekejap je licin. Alhamdulillah... bolehla korang suma tempah ek? haha!

Terima kasih pada jemputan yang datang serta hadiah yang diberi.

- Syukur!






NOTA KAKI: "WE DELAY WE PAY" ... Menarik woo!