Popular Posts

Saturday, 22 December 2012

Homemade Ayam Penyet

Alkisah Nasik Ayam Penyet ni tercetus bila hari rabu arituh aku dan H pergi ke Muo jemput emaknya di sana. Jadi masa otw balek tak tau nak makan kat mana... H pn ajak mkn kat Asam Pedas Ani Parit Jawa. Rating bole la 5/10... hurm. just too far to meet my liking. kot? Or mungkin sebab tak children-friendly, semua mknn pedas iaitu set nasik dan Asam pedas cuma ikan je lain-lain. Or mungkin aku suka Asam pedas Melaka je. hahah~ mentang2 MIL bagi highscore Masakan2 Melaka aku kan. terus la masuk bakul. pui!

Jadi masa duk sibuk fikir nak dinner kat mana tetiba MIL aku pn suggest "Nasi Ayam Penyet situ nak?" . H malas nak pusing balik jadi parking je la kat Asam Pedas tu. Dalam ati ckp "plis la Nasi Ayam Penyet. Plis laaa". tp ahernya dia singgah jugak Asam pedas itu. haih. takpe, Syukur! haha. :P

Jadi last night aku kepeningan tak tahu ape benda aku nak masak. tengok dlm fridge ade sekor Ayam belum berusik. aku pun ape lg, teringat kata-kata MIL aku pasal Nasik Ayam Penyet terus aku terasa nk try masak. yer, baru nak try~ jadi tak jadik tu belakang kira. yg penting cuba ye dop?

Kebetulan la hari sebelum tu aku ada ter-share resepi ni kat FB. jadi aku dengan rakus membuka balik resepi itu untuk rujukan. Resepi nya di kongsikan oleh K1 dari Resepicitarasawan dan rujukan asal dari blog Amy@senang-senangsinggahlah. Aku suka sangat rujuk blog resepi K1 ni sebab penuh info, resepi yang confirm jadi dan paling penting... gambar2 yang di ambil sangat menarik dan... er aku bole kata sgt profesional. Segan pulak dengan blog sendiri (T_T). 

ok la, panjang pulak membebelnya.huks. jom tengok resepi pulak!

Ok la tu kan for the first try ehek...


AYAM PENYET

1) Untuk Ayam

Bahan-bahan:
1 ekor Ayam di belah 4 
2 keping tauhu - potong tiga segi | aku terlupa beli jadi non hado
1 Peket tempe - potong nipis | aku pakai 2 peket
1 ikat sayur kangkung - celur | pun ... non hado
Kobis potong empat segi
1 biji timun - di hiris nipis

Bahan untuk rebusan Ayam:
Bahan A
50gm bwg merah* - aku pakai dalam 6 ulas
30gm bwg putih* - dalam 4 ulas aku guna
20gm lengkuas* - aku guna dalam 1.5 inci
10 gm kunyit hidup* - aku guna dlm 1 inci
1 sdteh garam
1 sdbesar gula - aku guna stgh sudu bsr je
500 ml santan - aku guna sekotak santan 200ml n tambah 300ml air saja
(bahan * di kisar)

Bahan B
150 gm tepung beras
1bj telur
200ml air rebusan ayam (dari A)
1/2 sdteh garam | aku guna garam organik
1/2 sdteh gula
(gaul kesemua bahan sekata)


Cara Penyediaan:-
1. Potong ayam 4 bahagian dan bersihkan
2. Rebus ayam bersama bahan kisar beserta santan
3. Masukkan garam dan gula
4. Masaklah hingga pecah minyak dan kuah bertukar kuning | aku wat sampai nampak minyak terapung2 dh kt atas
5. Angkat ayam dan ketepikan
6. Bancuh B dan salut ayam rebus, tempe dan tauhu |aku celup ayam je. tempe idok
7. Panaskan minyak dan gorenglah semua tempe, ayam tauhu tadi hingga kekuningan dan angkat. aku goreng tepung bancuhan tadi jadikan kerak rangup yummy yummy 
8. Hidangkan bersama kangkung, timun, tempe goreng, nasi dan sambal


Untuk sambal pulak, mmg hasilnya sebalang. tp boleh simpan untuk stok akan datang heheh. serius MIL aku suka sambal ni sampai bertambah2 makan.

2) Sambal

Bahan-bahan:
Sedikit minyak masak
20 btg cili merah (nak pedas buh lbih)
10 biji cili padi
10 ulas bwg merah kecil | hiris
3 ulas bwg putih | hiris
5 tomato | belah 4
5cm belacan
2 sudu besar ikan bilis
3 sudu gula merah atau secukupnya

Cara-cara:
1. Panaskan minyak. goreng rangup ikan bilis, angkat dan ketepikan
2. goreng belacan seketika, ketepikan
3. Masukkan bwg merah, bwg putih, dan cili, Apabila dah layu. Masukkan tomato, gaul dan tutup api.
4. sejukkan semua bahan yang telah digoreng tadi
5. Masukkan semua bahan ke dalam pengisar atau lengsung batu. kisarlah atau tumbuk  hinggat separa halus
6. Masukkan semua bahan tumbuk tadi ke dalam periuk dan reneh seketika..
7. Masukkan gula merah dan gaul
9. Rasa untuk memastikan rasanya ngam~!

Nota K1: sambal ni boleh dibuat sehari awal.

Selamat mencuba

Sunday, 16 December 2012

Tarragon Chicken

Tarragon Chicken ni dah lama aku buat... saja jalan-jalan kat Jusco, ternampak Tarragon terus aku beli. haha. sakai a bit...

rasa tarragon herbs ni sedap gak. sampai aku rasa menyesal masak sekeping chicken breast ni sbb xleh nk tambah lg. haha. Keji... ngaku jela kuat makan. kan?kata nak kurus. kuruslah sgt! :P

tp sygnye takde side dish. it would be nice if ada garlic parsley potato salad. or any salad will do :P some carbs and nice drink. 

Resepinya aku dapatkan di dalam laman sesawang Food Network. tp mcm biasa, aku ubah suai sikit

Ni la tarragon Chicken aku yg humble. tp serious kalo ada side dish lagi sedap!

TARRAGON CHICKEN VERSI AKU 

Diubahsuai oleh: yours truly hehew

 Bahan-bahan

2 sudu besar Garlic Oil - aku guna homemade garlic infused oil - caranya smash bawang putih setangkai dan masukkan ke dalam mangkuk berisi minyak zaitun. bakar dlm oven selama 10minit. bole simpan :P. kalo tak smash je 2 ulas bawang putih

1 keping filet dada ayam | aku ketuk sikit supaya sama tebal dan cucuk guna garpu

1/2 biji bawang bombay - cincang | ni aku tambah

1/3 cup heavy cream/cooking cream

sebatang scallion | scallion tu daun bawang heheh... - hiris 

garam secukupnya | aku ganti dengan serbuk pati ayam tumix

segenggam tarragon herbs | fresh punya- chopped

sedikit fresh ground white pepper 

sedikit air - dalam 1/3 cawan


Caranya:

1. panaskan frying pan - masukkan minyak bawang putih

2. Sautee bawang putih dan bawang bombay anda.. masukkan separuh chopped tarragon tadi serta chopped scallions hingga lembut

3. ketepikan bahan di saute, masukkan ayam. dan biarkan ia masak . letakkan bahan sautee di atas ayam td. pastikan tidak hangus ya herbs tadi. 

4. masukkan serbuk pati ayam ke dalam air. kacau dan tuang ke dalam frying pan. biarkan ia mendidih bersama ayam. turunkan api ke low heat. biarkan ia merenih perlahan dlm 10 minit. terbalikkan. tutup kuali dgn penutup.

5. periksa ayam jika sudah masak sempurna. jangan overcooked your chicken ye? nti tak sedap. hehek. caranya. ambil pisau dan cucuk ke bahagian ayam yg paling tebal. sekiranya tembus licin dan mudah, ayam dh msk...angkat ayam masuk ke dalam pinggan. covers with aluminium foil.

6.ok, sisa2 di kuali td ada lg kan? theres a lot of flavours in it. jgn g basuh teruih kuali korg. syg wo. ambik heavy cream td dan tuang saja ke atas remaining chicken stock dlm kuali. rasa sampai cukup rasa masin. kalo tak, tambah garam or chicken stock. masukkan lebihan tarragon dan kacau sebati. 

7. tutup api dan tuangkan cream ke atas ayam td. sedia di makan~!


RESEPI ASAL TARRAGON CHICKEN

From : Foodnetwork.com

  Ingredients

  • 2 teaspoons garlic oil
  • 2 fat scallions or 4 skinny ones, thinly sliced
  • 1/2 teaspoon freeze-dried tarragon
  • 2 chicken breast fillets, skinless and boneless
  • 1/3 cup vermouth or white wine
  • 1/2 teaspoon kosher salt or 1/4 teaspoon table salt
  • 1/2 cup heavy cream
  • Fresh white pepper, to grind over
  • 2 teaspoons chopped fresh tarragon, plus a pinch more for sprinkling

Directions

Heat the garlic oil in a frying pan or Dutch oven that has a lid and in which the chicken breasts will fit pretty snugly. Add the scallions, stir, then sprinkle in the freeze-dried tarragon, stir again and cook them in the garlic oil for a minute, stirring some more as they cook.
Put the chicken fillets into the pan, curved side down, and cook for 5 minutes, watching the scallions don't burn. If they look like they're beginning to, scrape them from the pan and let them sit on the chicken pieces.
Turn over the breasts, and add the vermouth (or white wine). Let the vermouth bubble up, then add the salt. Put the lid on, turn the heat down low and leave it to simmer gently for 10 minutes. Check the chicken is cooked through by making a small cut into the thickest part and ensuring the juices run clear - if not, simmer for a few minutes longer and check again.
Remove the chicken breasts to warmed plates. Bring the remaining liquid to a boil, add the cream and stir well, then sprinkle in the fresh tarragon, stir again and give a good grind of white pepper.
Pour the sauce over the chicken breasts, and give a final scattering of tarragon to serve. 


selamat mencuba!

Kisah minggu ini dan Creme Brulee

Minggu ni agak hectic bagi aku. agak byk tempahan butter shortbread dan ada yang buat tempahan last minit . dengan tak sampai hati menolak rezeki dari Allah ini. aku buat sehabis baik aku. Alhamdulillah... sampai tak menyempat-nyempat nak update blog kan. Sibuk nau aku ni gamaknya. hahah!

Alkisah Creme Brulee... kes nya bila besday Ariana arituh aku buat Checkered Rainbow Cake. so dari kek ke filling nya semua tak pakai teloq kuning. suma teloq putih saja. ada lebih kurang 7 biji telur kuning tak guna... (tereksiden telur putih masuk skali tp sbijik je la). takkan nak buang kan? sayang ooo... So apa aku nk kata rasa dia mcm eskerim pon ade, gebu lembut dan nyaman di tekak. sejuk gitu.heheh

So... apakata kita back to recipe? haha... resepi ni aku ambik dari blog Hasue ... so Enjoice!

mcm tu la kekdahnya


Resepi asal : Noreen
Dikongsikan: Hasue
By: Yours truly (aku ler)

CREME BRULEE (makes about 7 - 8 biji ramequin kecik)

Bahan:
6 Biji telur kuning - aku guna 7
600 ml whipping cream - aku guna jenama Mauri. sedap giler.. wangi lagik.
1 tbsp gula castor - saya kurangkan sedikit sebab Whipping cream dah manis. plus extra untuk caramel
1/2 tsp vanilla extract

1. Masukkan whipping cream ke dalam double boiler. pastikan air mendidih perlahan.
2. Pukul Yolk bersama gula hingga creamy.
3. Bila dah suam cream tadi, masukkan egg yolk yang telah dipukul sambil di kacau menggunakan whisk supaya tidak bergentel.
4. bila creme dh agak pekat. boleh la tutup api dan angkat daripada double boiler.masukkan vanilla extract dan kacau sebati.
5. tapiskan ke dalam ramequin.
6. bakar pada suhu 140 darjah celcius selama 40 minit menggunakan kaedah bain marie. kalo tak tau ape bain marie tu, masukkan ramekin ke dalam loyang dan tuang air ke dalam loyang hingga takat separuh ramekin. pehtu masuk dlm loyang.
7. Bila dah masak sejukkan sebentar dan masukkan ke dalam fridge semalaman.
8. bila nk makan, taburkan gula dan bakar gula menggunakan torch atau guna saja oven api atas/ grill dlm suhu 160 darjah celcius selama 5 minit atau semua gula sudah terkaramel.
9. sedia di makan! :D

So, resepi dah ade... selamat mencuba!


Wednesday, 12 December 2012

She's 2!

Semalam 101212 Anakanda aku telah menginjak usia 2 tahun! betapa cepat masa berlalu...

Lega hati, sebab dah lengkap dua tahun penyusuan susu ibu seperti yang aku  cita-citakan selama ni. :D ALHAMDULILLAH!!!

Teringat kembali detik aku mengandungkan dia dulu, dengan sarat tugas menjadi Mahasiswi, berhimpitan di dalam bas Kitaran UPSI. bertolak tarik dalam Komuter dan LRT, tak kurang lg melawan sesak dan terik cuaca di Jalan TAR masa aku giat bisnes tudung dan Kek lapis.

Masa kelahiran juga tidak memakan waktu yang panjang untuk aku menahan sakit kontraksi. Sungguh Allah Maha Penyayang... dan Terima Kasih Ibu serta Ayah menjadikan aku manusia dan melahirkan aku ke dunia yang fana ni. ehek~!

Syukur kehamilan dan kelahiran aku dipermudahkan Allah. dengan izinNya jua aku dpt kekalkan CGPA aku dalam senarai dekan dan paling penting, hak penyusuan 2 tahun telah terpenuhi...

*Nangis jap...

Skrg, dia dah 2 tahun... Aktif, sihat ceria dan paling penting, dia cukup untuk mencukupi aku. tak perlu dia jadi terlalu sempurna... Semoga menjadi anak yang Solehah ya? Boleh Mama buat Bekal akhirat kelak :')

Jadi Semalam kami buat jamuan kecil-kecilan untuknya. Gembira dia bukan kepalang...cuma planning si Mr. H agak last minit jadi aku pun agak blur apa yang aku kena buat heheh... jemputan pun kecil saja, ada la dalam 4 - 5 family terdekat.

Seronok, tp x reti tiup pun benda tu haha

Segala makanan dan minuman adalah 200% Homemade, kecuali Pizza dari Domino's... yang lain dari hidangan utama, sampingan malah pencuci mulut aku sediakan.  termasuklah Kek harijadinya... Menu Utama berupa Ketiaw Bakso Sapi, Pizza Domino's, Homemade Cheesy Wedges,Choc Moist Cupcake, Air Guava, Rainbow Cake with White Choc Mousse Filling and topped with Lemon Cream Cheese.

Checkered rainbow cake...Inilah yg termampu mama buatkan untuk Ariana... sekadar home baker saja... Alhamdulillah siap juga akhirnya...

Sisi Dalam.. kena kemas lagi. sebab aku kelam kabut buatnya. ketaq jari mak nyah. Tema tak leh lari dari Angry Bird ye?

dh siap Icing

 Jadi Majlis bermula dengan makan-makan, berbual dan ramah mesra... diakhiri dengan majlis memotong kek. Syukur! Kek pun sekejap je licin. Alhamdulillah... bolehla korang suma tempah ek? haha!

Terima kasih pada jemputan yang datang serta hadiah yang diberi.

- Syukur!






NOTA KAKI: "WE DELAY WE PAY" ... Menarik woo!

Friday, 30 November 2012

Homemade Beef Lasagne

Lasagne @ Lasagna ni sebenarnya sejenis kepingan pasta yang nipis, lebar, rata dan antara pasta jenis yang tertua. Perkataan Lasagne tu sendiri bermaksud sejenis pasta nipis bersama sos yang berlainan dan dibakar di dalam oven. Di Selatan Itali, doh pasta disediakan menggunakan semolina dan air, manakala di kawasan utara pula di mana semolina sukar didapati hanya menggunakan tepung dan telur sahaja. Kini pasta di italy diperbuat menggunakan Durum Wheat (gandum semolina) dan telur. (alih bahasa dari Wikipedia.entah betul ke idak ni?ahaks)

"Lasagne (/ləˈzænjə/ or /ləˈzɑːnjə/, Italian pronunciation: [laˈzaɲːe]), U.S. spelling sometimes lasagna, is a wide, flat pasta shape and possibly one of the oldest.[1] The word also refers to a dish made with this type of pasta with different sauces and baked in the oven. As with most other types of pasta, the word is a plural form, lasagne meaning more than one piece of lasagna ribbon. Traditionally, the dough was prepared in Southern Italy with semolina and water and in the northern regions, where semolina was not available, with flour and eggs. Today in Italy, since the only type of wheat allowed for pasta is durum wheat, lasagne are made of semolina (from durum wheat) and eggs" - Source: Wikipedia

Hurm... aku pasti sesangat korang sume tau amende la lasagna ni kan? Ala, makanan feveret si kucing demok Garfield tuh la ...


gituh la kekdahnya
Aku dah lama nak buat pasta homemade ni sebenonye... tapi asyik bertangguh. Satu hari aku tercengang bila bukak freezer tengok berketul-ketul rezeki daging korban belum berusik. Aku bilang pada diri "ini tak bole jadi, harus ku masak jadi sesuatu"
Jadi daging tu sempat menjadi daging masak hitam 2 kali. Lasagne satu dulang, asam pedas tetel , sup daging dan sekarang ada tinggal sikit lagi mungkin buat sup untuk Ariana. Si kecik tu suka sangat menghirup sup.

ok ok, enough ramblings... Resepi ni di ambil daripada blog iniyangkulakukan. Basically lasagne ni adalah lapisan pasta bersama lapisan cheese, sos putih (beschamel), cheese dan kuah daging (tomato beef sauce). Jujur aku kata enjoy sungguh membuatnya. Why? sebab aku buat everything from scratch! Pasta homemade, mencincang daging, sauce... all homemade...

Ok, secara umumnya komponen Lasagne ni terdiri daripada :
1) Pasta Lasagne - prefer homemade. lagi sedap!
2) Beef tomato sauce
3) Beschamel sauce
4) Grated Parmesan + Mozarella


Jadi kita terus dengan resepi. bole?

Resepi Pasta
3.4 cawan tepung gandum (lebihkan untuk dusting)
1 biji telur
minyak zaitun sedikit
secubit garam

Cara-cara:
1) buatkan telaga di tengah2 tepung seperti dalam gambar
2) pecahkan telur. whisk telur dan tarik sedikit demi sedikit tepung bersama telur dan jika telur dah diliputi telur, uli (knead) selama 3 minit. Jika Doh terlalu keras dan susah di uli, tuang sedikit minyak sebesar duit 20sen lama dan uli doh semula. (doh seperti gambar kedua di bawah) rehatkan selama 15 minit di bungkus guna cling wrap.
4) uli lagi selama 3 minit. canai senipis mungkin menggunakan rolling pin. Part ni mmg letih sebab doh perlu di canai senipis kertas. tp kalo ada pasta machine, gelek ajer.~
5) potong ikut bekas lasagna. didihkan air bersama garam dan minyak zaitun. rebus selama 3 minit.

doh yang belum di canai. rehatkan

canai jgn x canai

senipis yang mungkin. nipis mcm kertas ker.gittew
Untuk Sauce pula, saya ada buat sedikit penambahan bahan. Biasakla, anak murid derhaka. erk. Ampun tuan blog ye? hehe...

Resepi Beef Sauce

Resepi Asal: Iniyangkulakukan.blogspot.com
Diubahsuai : Suzy

Bahannya:
300gm Daging Kisar (saya cincang sendiri di rumah - lg sedap ehek)
1 tin tomato puri - saya guna jenama Kimball
2 biji Bawang besar kuning - saya guna sebiji saja
3 ulas bawang putih
1 btg saderi - kiub
1 biji lobak merah - kiub
5 biji tomato masak - kiub | saya hanya guna 2 biji tomato, besar punya
1/2 cwn susu segar
2 1/2 tin air masak - tin tomato puri tadi ok?
2 sudu besar EVOO
1 sd besar Sos Worchestershire | Saya tambah
1 helai daun Salam |saya tambah
Italian Herbs | Saya hanya gunakan herbs yg ada di rumah saja iaitu Dried Parsley dan Dried Basil

Cara-Cara penyediaan:
1. Panaskan saucepan bersama EVOO, tumis bawang putih, daun salam (Bay leaf) dan bawang besar. sehingga lembut dan transparent.
2. Masukkan daging cincang dan susu. biarkan bertukar warna kecoklatan. Masukkan sayur-sayuran kecuali tomato. biarkan selama 2-3 minit. Masukkan tomato puri, sos worchestershire dan buah tomato kiub tadi.
3. Masukkan air. Biarkan mereneh selama 30minit. sehingga sayuran lembut dan memekat,
4. Perasakan dengan garam, lada hitam dan Italian Herbs. tutup api dan ketepikan.


OK, kuah pun dah siap dah ni... jadi apa kata kita pergi ke resepi seterusnya... iaitu Beschamel Sauce. atau sos putih yang creamy dan cheesy. digunakan dalam lapisan Lasagna kita nanti untuk melekatkan setiap komponen Lasagne dan juga memberi rasa serta tekstur creamy melting2 in da mouth. ehek

Resepi Beschamel Sauce

Bahan:

2 sd besar butter
3 sd besar tepung gandum
1 cawan susu segar
1/2 cawan keju Cheddar

Cara Penyediaan:
1. Cairkan butter menggunakan medium heat | berhati-hati jgn smp hangus atau bertukar warna perang
2. Dump in tepung dan kacau menggunakan whisk hingga tiada ketulan.
3. Tuang susu segar sedikit demi sedikit sambil whisk.
4. masukkan cheese dan kacau hingga keju mesra di dalam sauce
5. taburkan secubit herbs dan lada hitam

Beschamel Sauce. comel gitew. ehek

Ok, setiap komponen lasagne dh siap, skrg kita assemble pulak ye? hehe

1. Sediakan baking dish. Sapu sedikit butter
2. Ratakan Beef Sauce, Letakkan kepingan lasagne yg telah direbus. ratakan beschamel sauce. dan taburkan Cheese Parmesan, Mozarella atau Cheddar... Keju, mana x sedap kan?
3. Ulang langkah 2 hingga mendapat 3 lapisan semuanya, lapisan terakhir taburla cheese byk sket ye?.
4. Bakar selama 45 minit , 200 darjah celcius. tutup dengan foil dan bakar lagi selama 10 minit. Siap!


Lasagne, comot sikit sebab kuah tak ckup pekat. ni keje org x sabo.


Nota:
1) Lasagne adalah hidangan mudah dan ringkas kerana anda boleh menyediakannya awal, simpan dan bakar apabila tiba waktu makan
2) Biarkan Lasagne anda sebentar selepas di bakar. supaya cheese set dan tidak comot dan hancur bila dipotong

Selamat Mencuba!


Monday, 19 November 2012

Them

Last Saturday i met my girl friend. Nurol, Paus, and Iera. and err.. Paus's Cuzzy boboi..

had such a great day.

Iera as always, bullied Ariana till she cried her heart out. HAHAHA~!

Paus, loud and happening as always.

Nurol, we stayed not too far from each other but susah betoi lah nk jumpa. She cool as always. and yes, we both found a trouble when it comes to choosing makanan. kahkah

Boboi, such a good boy and she can fit himself with we all girls!

Well, we have a good time together, talk, eat and teasing each other. Ask question to each other bout life. Just us being us... like the old days. they are the friends that i am so comfortable to be with. Just like a family... oh suddenly rindu zaman sekolah menengah.

Saiz kami yang terkini.


I missed them already... The thing they said when they first meet me is "kenapa ko lemah lembut sangat? dulu kemain huha huha~!"

seriously friend... i forgot who am i in the past. am i that bad? (>_<). happening sangat ke aku dlu? haha

oh friend. truly my mirror.

RINDU

Mango Salad ala Johnny's

Hai sume!

Aku dan H, dulu selalu makan kat restoran Johhny's. A restaurant which serve Authentic Thai cuisine. Aku suka sangat makan kerabu mangga kat Johnny's ni. Cukup perisa dan perasa. sungguh Yummy dan bak kata a judge from Masterchef US, Graham Elliot. "it was like a sex on a plate" LOL. 

Johnny's Mango Salad. Pic Courtesy of Google


ok dont get me wrong. its not that dirty k. hahaha. Kerabu mangga atau Mango saladnya mmg sedap. 

Tetapi, lantaran kesukaan aku serta ke-kedekot-an aku nak berbelanja rm 5+ untuk a plate of mango Salad tak termasuk govt tax, jadi aku decide buat sendiri di rumah. Berbantukan imaginasi aku untuk rasa dan texture serta bahan yang digunakan. adalah aku ubah sedikit menggunakan bahan yang ada di rumah sahaja. 

Al-kisah nya lepas aku beli buah mangga di Mydin tempoh hari. nampak kuning cantik kulitnya, rupanya mengkal lagi isi di dalam. Masam pulak tuh. Jadi pop in my mind terus untuk buat Salad mangga serupa Johnny's restaurant punya. (Ampun). Campak-campak akhirnya menjadi. cuma aku tak sempat ambil gambar sebab Handphone aku dah low battery dan juga kami terus makan masa tu. Pandang-pandang MIL aku tambah byk kali jugak. Alhamdulillah! >_<

Salad ini sepatutnya menggunakan udang kering namun malangnya udang kering kehabisan stok di rumah. tengah menggaul tu otak ligat fikir nak gantikan ngan apa. TING! udang geragau kering ada dlm freezer! wiwiwi.. jadi apa lg.. gantikan saja. Seriusly sedap juga gunakan udang geragau kering ni ;)

Jadi udoh2 le yer merepeknye... moh tengok resepi pulok~


KERABU MANGGA Ala Johhny's

BAHAN
1 biji Mangga besar - Sagat dan masukkan ke dalam peti sejuk.
2 sudu besar sos ikan
1 biji limau nipis - ambil jus
3/4 sudu besar gula - kurangkan atau tambah jika suka
3 biji cili padi - boleh tambah lagi jika suka pedas merahang
2 btg kacang panjang - hiris sepanjang seinci-seinci
1/2 cawan kacang gajus - goreng dgn sedikit minyak sehingga rangup
secubit garam - sos ikan dah cukup masin yer~
1 sdmkn udang Geragau kering - goreng dengan sedikit minyak - toskan
1/2 biji bawang merah besar - hiris halus
bawang goreng secukupnya

CARA-CARA
1. Masukkan sos ikan, gula, garam dan jus limau nipis ke dalam mangkuk. kacau rata. Rasa untuk mendapat keseimbangan rasa. kalau mangga dah manis2 kurangkan gula.
2. Masukkan kacang panjang yg di hiris ke dalam lesung dan tumbuk kasar, seterusnya tumbuk kasar kacang gajus goreng, cili padi thai, Masukkan semuanya ke dalam mangkuk berisi Mangga.
3. Masukkan bawang hiris dan juga campuran sos ikan tadi serta udang geragau kering. gaul rata bersama mangga.
4. Taburkan bawang goreng. 
5. Sedia di Makan.

SELAMAT MENCUBA!




Cream Puffs

Profiterols, Cream Puff, Eclairs, Pate a Choux, Churros and many more...

Tu nama-nama lain bagi Cream Puff tetapi di datangkan dalam pelbagai bentuk dan cara memasak. Contohnya Eclairs didatangkan dalam bentuk jejari dan ada filling cream di dalam serta chocolate drizzle di atasnya, Churros ialah doh di goreng dan di golekkan ke dalam gula yang diperisakan dengan serbuk kayu manis, profiterols pulak dalam bentuk bebola-bebola kecil dan berinti di dalamnya.

Fresh from Oven


Begitulah kaedahnya cream puff. Cara penyediaan nya tidaklah sukar mana namun harus menggunakan sukatan bahan dan teknik yang betul...

Selalu jugak la aku terima msg bertanyakan perihal kejadian pastry yang satu ini. "kenapa cream puff aku mcm cucur? leper je?"
"kenapa bantat n x kembang?"
"kenapa masa bake tu cantik, dh msk dia runtuh?"
"Cream puff sedap, tp inti berketul2"
gituhh...

Cream puff yang bagus dan "menjadi" seharusnya kembang cantik dan berongga di dalamnya. Namun puff nya tidak pula keras kematu dan cukup elok dan lembut bila digigit bersama inti di dalam nya. Inti di dalamnya boleh dipelbagaikan, cream custard, jagung, durian dan sebagainya... ikut creativity. tetapi saya gunakan inti custard cream untuk resepi ini. 

Resepi ini telah lama saya simpan dan sudah lupa di mana sumber saya memperolehi nya. dan sejujurnya resepi ini sudah saya hafal kerana selalu membuatnya.

dahulu memang sering juga cream puff tak menjadi. mcm masalah2 yang disebutkan di atas tadi. Setelah melalui banyak proses 'trial n error' baru lah saya mampu menarik nafas lega ;)

jadi enough feasting your eyes with the photo. masa untuk resepi pulak. okeh?


RESEPI CREAM PUFF

Bahan -Bahan  (Untuk Kulit Choux Pastry)
45 gm butter
100ml air
2 biji telur saiz L (kira2 100gm dan pukul lembut)
60 gm tepung gandum (ayak)
Drops of vanila (ni sy tambah untuk kurangkan bau telur)
Cara membuat choux pastry.

1) sediakan loyang, sapu dengan butter dan taburkan tepung. Jika tidak, alaskan dulang membakar menggunakan Aluminium foil dan griskan sedikit menggunakan butter. 
 2) Masukkan butter dan air ke dalam periuk. Dan panaskan atas api perlahan. Bila butter semua cair kuatkan api sekejap bila mendidih terus pdm api. Jgn lama sgt nti air byk tersejat.
3) Dgn cepat masukkan semua tepung dan kacau cepat2 dalam gerakan membulat hingga adunan x mlekat d periuk. Bila dh terbentuk doh hidupkan api sebentar. Teruskan mengacau hingga ada lapisan nipis mlekat d periuk. Hal ini bertujuan utk menyejat air dlm doh dan membolehkan tepung menyerap telur. Tutup api dan alihkan dari dapur dan terus kan kacau.bole kacau guna hand mixer utk mengeluarkan haba lebih cpt. low speed saja k?
4) Rasa dgn jari jika doh dh suam2 baru masukkan telur Sedikit sedikit dan pukul guna hand mixer. Caranya masukkan sikit telur dan kacau hingga sebati kalau masih kental tambah telur hingga dpt konsistensi yg btl. Kena pastikan suhu Kalau panas sgt kang takut telur trus scramble.. Xde hand mixer guna whisk @ Senduk kayu pon bole. Adunan nya sepatutnya bila k d angkat akan turun perlahan dan nampak berkilat gitu. Sy tmbh drops of vanila. Sket je in case bau telur kuat sgt ehek.. tak letak pon takpe.
5) panaskan oven 200°c sambil itu paipkan atas dulang dan masukkan dlm oven.bakar 15 minit 200°c dan kmudian Saya turunkan ke 180°c dan bakar selama 15 minit. Jgn buka oven ketika membakar. Puff yg cantik ialah kembang dan dlmnya lompang.


RESEPI UNTUK CUSTARD CREAM

1 tbsp tepung gandum
1 tbsp tpg jagung
1/2 tsp tepung custard
4 tbsp gula halus
1 tbsp butter
Drops of vanilla
200 ml (1cup) susu segar or susu cair
1 egg


Cara menyediakan krim.

Masukkan bahan kering dlm periuk. Masukkan kira2 2 sudu susu segar dan kacau jgn bg berketul. Pecahkan telur. Whisk lagi. Bila dh sebati masukkan kesemua susu yg tinggal. Masak atas api sederhana dan kacau sehingga menjadi agak pekat. Ttup api dan teruskan mengacau. Masukkan vanila essence dan 1 sudu butter dan kacau sebati.

Tunggu puff dan cream sejuk barulah paipkan cream ke dalam puff.


TIPS
1. Kejadian cream puff juga bergantung kepada oven masing-masing. jadi anda harus faham kondisi oven anda.
2. saya akan spray permukaan atas doh puff yang telah dipaipkan sebelum di bakar. tujuannya supaya semasa di bakar, wap air akan naik dan membantu pengembangan puff anda dan berongga di dalam nya.
3. JANGAN BUKA OVEN anda semasa proses pembakaran. jika tidak, bye-bye cream puff yang kembang cantik lagi gebu
4. Jangan biarkan terlalu lama puff anda di dalam oven kerana boleh menyebabkan puff anda terlalu garing dan keras.
5. Doh harus mencapai konsistensi yang betul supaya mudah dipaipkan di atas dulang. tidak terlalu cair dan tidak terlalu kental. 
6. Anda boleh menggunakan nozel muncung corak bintang atau bulat. saiz terpulang kepada besar mana puff anda inginkan. :D

rujukan tambahan



SELAMAT MENCUBA!


Saturday, 10 November 2012

Mother of All Pain

Setuju tak sakit gigi (selain beranak) adalah sakit yang teramat-amat lah sakitnya. Hangin seharian dibuatnya. Aku ni gigi salu bermasalah semenjak aku mengandungkan Ariana. Tampalan gigi tertanggal, berlubang, sompek. itu lah kekdahnya. So selepas dua tahun melahirkan Ariana, sekarang sakit gigi tu kembali lagi bila tampalan temporary untuk gigi berlubang yang sepatutnya di buat Root Canal Treatment tertanggal dan gigi tu retak. sakitnya hanya Allah yang tahu.

Kisah sakit gigi ni bermula masa aku gi Aeon Bandaraya dengan Kak Nurul. dia belanja makan Bagel Aunty Anne's yang maha sedap tu especially perisa almond. Masa tu temporary filling tu dh tertanggal. masa tengah mengunyah tetiba aku rasa benda meretak dalam mulut. dan aku tahu gigi aku arwah. bila balik rumah 1/4 gigi aku tertanggal dari tempatnya. Lokasi arwah adalah geraham bawah sebelah kiri. 

Jadi beberapa malam aku menderita sakit gigi. Sehingga satu malam aku tak tahan sampai nangis cam budak, Mr. H dah gelabah tanya sakit sangat ke? Aku jarang nk bgtau dia unless dh kritikal sangat. 

Esoknya dia bawak aku g klinik, tp bukan klinik pergigian kat poliklinik berhampiran rumah aku tp kat Peringgit dia bawak. jauh sikit dari rumah. Dalam perjalanan tu aku tak kisah apa dah, i just want the pain to go away ASAP.

masuk je klinik tu aku dah rasa seronok dan puas hati. bila seronok mula la nak compare dengan klinik satu lagi. Staff info kaunter yang sangat ramah. Lepas tu staff nurse yang kerja kat orthodontik kaunter pun sangat friendly dan lemah lembut. Doktor yang sangat bagus. Penuh motivasi dan kuasa positif. wakaka...

Jadi after an hour and half, selamat la gigi aku di cabut. sebab lepas dia biuskan gusi aku, dia biarkan aku rest untuk tunggu gusi aku betul2 numb. Sambil tu dia sempat settlekan few patient.

Sini aku kongsikan tips untuk mereka yang mencabut gigi.

1. Fikir positif, memang rawatan gigi takde nya yang tak sakit... tapi biar sakit sekarang dari lepas gigi kau jahanam, baru nk jumpa Dr.
2. Selawat, masa tengah cabut gigi tu... banyakkan selawat. mula2 gigi aku kena cabut memang aku rasa sakitnya, Nauzubillah... tp lepas tu aku tarik nafas dedalam dan selawat. baru ada rasa kurang sakit sebab aku alih fokus kepada memberi salam dan selawat dan istighfar berbanding fokus pada rasa sakit.
3. lepas cabut, gigit kuat-kuat kapas yang diberi Dr. jangan makan dan minum terus lepas cabut gigi. tunggu la pendarahan reda sedikit.
4. lepas beberapa hari gigi dicabut, iaitu bila dah tak menjejes darah dari gusi, cuba lihat semula gusi takut-takut ada sisa gigi tertinggal. sebab bila ada serpihan gigi tertinggal. Gusi lambat baik, dan silap-silap boleh bernanah. (dah experience 2x)
5. minum/makan yang sejuk2 je. macam aiskrim, air sejuk. tujuan untuk mengecutkan saluran darah dan mengurangkan pendarahan di gusi.
6. jangan berkumur-kumur sejurus lepas gigi di cabut. aku pun tak tau kenapa. tp tiap kali buat rawatan gigi mesti ni pesanannya hihi.
7. Rajinlah menjaga kesihatan gigi dengan menjaga kebersihan, pemakanan, dan selalulah membuat rawatan gigi secara berkala


Jadi tu la serba sedikit al-kisah gigi aku minggu lepas. hihi. lepas ni dah boleh baking dengan ati senang. 


BTW, KOS PEMBEDAHAN GIGI AKU?


RM 2 Saja! hihi

p/s: i forgot the tooth for the tooth fairy. huhuhuh!
p/p/s: will update a recipe for cream puff ;) stay tuned!


Regards!

Wednesday, 31 October 2012

Mi Hailam Sedap sangat

Hai semua, apa khabar? suzy sebenarnya tak sihat sangat... hence the lack of update. its not that aku tak masak, tapi aku masak seringkas mungkin dan takde mood langsung nak ambil gambar dan update kat sini. ada satu resepi masak lada kepala ikan merah (masak kari to be exact) yang aku share di FB. MIL aku kata lulus masak lada pesen melaka. hureyhhh! next time aku share kt sini eh?

Jadi Inilah menu ringkas kami malam td.

Cuma amatlah rugi rasanya kalau aku tak kongsikan resepi mi hailam yang maha sedap lagi ringkas ni pada anda semua. ye lahkan, sedap di tekak aku... mane tahu kan, rambut sama hitam tp tekak lain lain hihih. tp diingatkan, takde gambar yg dpt aku attach disebabkan aku tak sempat nak capture. lgpun tgh tak sihat mcmni. tak dan nak ambik gambar.

Monday, 29 October 2012

Percaya dan Yakin


Im suffering sakit gigi yg maha dahsyat sama mcm sakit gigi ms aku pregnant dlu. 

Apa aku mahu kongsi ialah Pasal percaya dan yakin. 

Hari tu aku tonton rancangan ttg keajaiban air zam zam.

Jadi td aku tengah bergulung mcm tenggiling sbb sakit sgt tetiba. Aku tringat ada sebotol air zam zam diberi jiran aku seorg indonesian iaitu ibu rini pada aidilfitri lepas.

Dengan yakin dan percaya aku berselawat ke atas junjungan besar Rasulullah s.a.w aku memohon kepada Allah agar dia hilangkan sakit ku ini. Dan jila sakit ini baik buatku dan mengingatkn ku padaNya maka kurangkan lah sedikit sakitnya.

Few minutes later kesakitan tu betul2 berkurangan walau msh bdenyut.

Subhanallah

Maha suci Allah pemilik diri ini.

P/s: pls take enouGh calcium especially when u pregnant And breastfeed your baby

Saturday, 27 October 2012

Moist Chocolate Cake Ever

Hi everyone. Tomorrow is Eidul Adha for all muslims in the world. Adakah korang suma Terlibat ibadah korban tahun ini? Apa menu utama korang? menu aku tahun ni pulut tetal, masak lemak telur ikan sama belimbing buluh, rendang ayam, ketupat dan sambal kacang. Dan opss, lupa pulak carrot cake dan Moist chocolate cake hihi.




Thursday, 18 October 2012

Food and Memories

Salam semua... hari ini aku terasa agak sentimental sedikit. Maka ingin dikongsikan dengan anda semua tentang makanan yang mengingatkan aku kepada orang yang aku rapat... Family, Friends... kadangkala memasak/ membuat/ makan makanan tersebut membuatkan memori di dalam kotak ingatan tersingkap kembali...

Wednesday, 17 October 2012

Lemon Marble Cake

Yesterday my friend, Nurul (her husband were my hubby's golf bestfriend :P) ordered a butter shortbread dan Carrot Cakes from me... tapi kali ini saya gunakan resepi Butter Shortbread daripada Chef yang paling saya kagumi, Chef Gordon Ramsay. Resepi akan saya post kemudian. ;) sabar ye? Apapun tak menyempat balik ke rumah, anak-anaknya mengunyah tak henti... Kebetulan semalam dia bertanya tahu tak buat kek marble orang dulu-dulu yang pakai parutan kulit limau tu? saya kata tak pernah pulak buat kak. Jadi hari ini saya jenguk peti ais bahan-bahannya semua ada dan saya pun bersiar-siar ke blog Kak Rima, dan terjumpa resepi mudah ini. ;)



Monday, 15 October 2012

Apple Crumble

Hai semua... Last week aku buat spring cleaning peti ais aku. Bak kata kawan aku, kalau masuk dalam tu boleh sesat. Mueheheheh. Bila bukak kotak bahagian sayur kat bawah aku terjumpa sepeket apple hijau. Dalam 6 biji gitu.  Aku baru teringat aku beli sebab nak jadikan juices. Kempen an apple a day kononnya. 

Finally aku fikir nak buat apple crumbles je. Dengan baki epal yg ada. Lepas rujuk beberapa resepi aku buat apple crumbles dan sesuaikan dengan bahan yang ada. And since aku dan Ariana penghidap eczema, maka terpaksa elak guna beberapa jenis bahan mcm Oat. 

Resepi ni gabungan beberapa resepi dan mostly dari koleksi Jamie Oliver la. aku ubahsuai sedikit ikut bahan yang ada.


Check2 aku tak ade baking dish yang sesuai dengan jumlah hidangan 3 biji apple tadi. So instead guna baking dish, aku gunakan ramequin yang aku beli dari KK Home Deco. Murah sesangat rm 1.70 satu. Tp masa tu ada offer dapat la RM 1.50 sebiji. So aku borong 10biji dgn harga rm 15 only :D


Friday, 12 October 2012

Tips of the Day - Chilled Cheesecake

Hai semua..
Pada kawan-kawan yg nk buat cheesecake jenis chilled. Ni tips dia... lapikkan base spring form menggunakan baking paper dan grease menggunakan butter sekelilingnya. Cara ini mudah untuk mengeluarkan kek apabila kek anda sudah 'set'. Cuma lalukan pisau plastik di sekeliling loyang dan buka clip loyang anda. Selit pisau di bawah kek untuk menanggalkan baking paper... angkat kek ke atas pinggan atau alas kek. Wallah!

Really Perfect Butter Shortbread

BEBELAN

Hi everyone, we see each other again... Jadi last week aku buat Butter Shortbread kegemaran Ariana. Rasanya last aku buat masa tu Ariana 7 bulan kot *facepalm*. Sekarang Ariana dah 22 bulan . haha. terrible Mom i am (-_-)"

Tak susah pun hendak membuatnya, cuma perlu pantas dan sabar. hehe. Reccomended butter ialah SCS. sumpah sedap. tp kalau nak Butter jenama lain so go on. Jangan gelabah bila tak ada SCS d pasaraya. Tp tetap, SCS pilihan aku

Okay, aku dah cuba cari resepi aku guna dulu but it's missing somewhere. gosh. Till i saw this recipe from Rima's Blog (Bisousatoi.com). Aku tak tunggu lama dan terus pegi beli Butter SCS dan buat.But i was quite rushing at the moment that my shrtbread turns out didnt have a clean cut. (T_T). 

Kalau ikut resepi Rima, dia gunakan food processor. Sedihnya, sebab aku tak ada food processor so aku gunakan hand mixer saja


RESEPI

REALLY PERFECT BUTTER SHORTBREAD

By: Suzy Effendi
Diubahsuai dari: Rima Bisousatoi.com

Bahan- Bahan :

3/4 cwn / appx 170gms Butter SCS
1 1/2 cwn tepung gandum - Saya gunakan Red Rose - kalo tak tepung gandum biasa pun okey der
1/3 cwn gula aising - saya blend gula kastor jadi halus dan tambah tepung jagung sikit untuk effect melt in the mouth gitew
1/4 suduteh garam - aku pakai Fleur de Sel (hand harvested sea salt)
1/2 suduteh vanilla essence 

Cara membuatnya :

1. Campur kesemua bahan kering dan ayak. gaul supaya bercampur. 
2. Dedahkan butter pada suhu bilik hingga agak lembut
3. Pukul butter bersama gula hingga sebati. Jgn smp kembang. cukup sekadar buter dan gula sebati. Masukkan tepung dan turunkan kelajuan mixer kepada paling rendah.
4. Bulatkan doh tadi dan masukkan ke dalam peti ais
5. Panas kan oven anda terlebih dahulu. 160'C selama 10minit.
6. setelah 10- 15 minit. dengan cepat, Roll doh tadi setebal yang anda inginkan. Potong mengikut saiz yang dikehendaki menggunakan pisau atau acuan kegemaran. saya gunakan pisau saja kerana hendak saiz gigitan (bite size).Potong dan terus susun di atas loyang pembakar yang di alas dengan baking paper.
7. Cucuk2 dengan hujung garpu untuk mendapatkan corak shortbread. 
8. Bakar 160'C selama 20minit atau sehingga agak kekuningan.


Nota:

- Ambil separuh doh dari peti ais untuk di gelek dan dipotong. Proses roll dan potong perlu dilakukan dengan cepat kerana doh akan mula mencair dan lembik seperti sifat azali butter la kan.


Selamat Mencuba!





Tuesday, 9 October 2012

Bahasa

few peoples demanded me to write this blog in Bahasa Melayu. well, i guess i will write in BM after this. unless if you really need translation in English. just shoot my mail. ok? my email adress can be found in "About Me" tab up there :D

xoxo

Sunday, 7 October 2012

Baked Cheesy Beef Pasta

THE RAMBLINGS

Today ive been busy making muffins and do typing job... i dont know how much hour i am sleeping last night but i am pretty sure it is just around 2 hours period. which makes me headache the whole day. the kids (Ariana and Mia) always fighting with each other for a baloon. ah.. kids will always be kids... ;)

today i just baked a leftover spirals pasta from Raya. I opened up my freezer and there's a minced Beef over there. Hm.. i could turn these guys into a meal perhaps? too tired to eat rice... haha >_<




Friday, 5 October 2012

Little Girl

My Little Ariana will be 2 years in two months. how time flies...

i was 8month pregnant
Our newborn Ariana!


Saturday, 29 September 2012

Simple, Healthy Dinner

Did i tell you how much i love a healthy food? Always in mind when i think about what to cook... healthy , fresh ingredients, and healthy cooking technique. If i went out for eating, it's the first im seeking for... HEALTHY FOOD...

Lately i spent a lot of time looking for Non-GMO and organic food back in  supermarket. And i love grocery shopping at Jusco because there was an Organic section where i can find a healthy, Gluten free, Non-GMO ingredients :D. Reccomended Healthy Meals Restaurant is Garden Recipe in Aeon Bandaraya Melaka. it's cozy, the food are super delicious, and of course... good for your health. Have you ever heard Nasi Lemak made with Brown Rice? Have you ever heard a restaurant pick the healthiest Salt to be used in their meals? They choose another sugar than the usual sugar we used daily??? well Garden Recipe is the answer... Worth every pennies...

This is the example of healthy food i've cook for family... and this is my little Ariana's

How safe is Safe?

 
STORY OF COSMETICS


after 25 yrs of living, i suddenly concern about product i used. How safe they are tho stated as ORGANIC, NATURAL and SAFE?

Pic Courtesy of Google

Couple years ago i started to read whats in my cosmetics bottle. My shampoo, facial stuff and other, from facial, to clothing care. I wonder how does my shampoo makes my hair feel so smooth and shiny... and what is all of these Methylparaben, Isobutylparaben, Tetrasodium EDTA and all those very scientifical-and-chemial-sounded ingredient?