Popular Posts

Friday, 30 November 2012

Homemade Beef Lasagne

Lasagne @ Lasagna ni sebenarnya sejenis kepingan pasta yang nipis, lebar, rata dan antara pasta jenis yang tertua. Perkataan Lasagne tu sendiri bermaksud sejenis pasta nipis bersama sos yang berlainan dan dibakar di dalam oven. Di Selatan Itali, doh pasta disediakan menggunakan semolina dan air, manakala di kawasan utara pula di mana semolina sukar didapati hanya menggunakan tepung dan telur sahaja. Kini pasta di italy diperbuat menggunakan Durum Wheat (gandum semolina) dan telur. (alih bahasa dari Wikipedia.entah betul ke idak ni?ahaks)

"Lasagne (/ləˈzænjə/ or /ləˈzɑːnjə/, Italian pronunciation: [laˈzaɲːe]), U.S. spelling sometimes lasagna, is a wide, flat pasta shape and possibly one of the oldest.[1] The word also refers to a dish made with this type of pasta with different sauces and baked in the oven. As with most other types of pasta, the word is a plural form, lasagne meaning more than one piece of lasagna ribbon. Traditionally, the dough was prepared in Southern Italy with semolina and water and in the northern regions, where semolina was not available, with flour and eggs. Today in Italy, since the only type of wheat allowed for pasta is durum wheat, lasagne are made of semolina (from durum wheat) and eggs" - Source: Wikipedia

Hurm... aku pasti sesangat korang sume tau amende la lasagna ni kan? Ala, makanan feveret si kucing demok Garfield tuh la ...


gituh la kekdahnya
Aku dah lama nak buat pasta homemade ni sebenonye... tapi asyik bertangguh. Satu hari aku tercengang bila bukak freezer tengok berketul-ketul rezeki daging korban belum berusik. Aku bilang pada diri "ini tak bole jadi, harus ku masak jadi sesuatu"
Jadi daging tu sempat menjadi daging masak hitam 2 kali. Lasagne satu dulang, asam pedas tetel , sup daging dan sekarang ada tinggal sikit lagi mungkin buat sup untuk Ariana. Si kecik tu suka sangat menghirup sup.

ok ok, enough ramblings... Resepi ni di ambil daripada blog iniyangkulakukan. Basically lasagne ni adalah lapisan pasta bersama lapisan cheese, sos putih (beschamel), cheese dan kuah daging (tomato beef sauce). Jujur aku kata enjoy sungguh membuatnya. Why? sebab aku buat everything from scratch! Pasta homemade, mencincang daging, sauce... all homemade...

Ok, secara umumnya komponen Lasagne ni terdiri daripada :
1) Pasta Lasagne - prefer homemade. lagi sedap!
2) Beef tomato sauce
3) Beschamel sauce
4) Grated Parmesan + Mozarella


Jadi kita terus dengan resepi. bole?

Resepi Pasta
3.4 cawan tepung gandum (lebihkan untuk dusting)
1 biji telur
minyak zaitun sedikit
secubit garam

Cara-cara:
1) buatkan telaga di tengah2 tepung seperti dalam gambar
2) pecahkan telur. whisk telur dan tarik sedikit demi sedikit tepung bersama telur dan jika telur dah diliputi telur, uli (knead) selama 3 minit. Jika Doh terlalu keras dan susah di uli, tuang sedikit minyak sebesar duit 20sen lama dan uli doh semula. (doh seperti gambar kedua di bawah) rehatkan selama 15 minit di bungkus guna cling wrap.
4) uli lagi selama 3 minit. canai senipis mungkin menggunakan rolling pin. Part ni mmg letih sebab doh perlu di canai senipis kertas. tp kalo ada pasta machine, gelek ajer.~
5) potong ikut bekas lasagna. didihkan air bersama garam dan minyak zaitun. rebus selama 3 minit.

doh yang belum di canai. rehatkan

canai jgn x canai

senipis yang mungkin. nipis mcm kertas ker.gittew
Untuk Sauce pula, saya ada buat sedikit penambahan bahan. Biasakla, anak murid derhaka. erk. Ampun tuan blog ye? hehe...

Resepi Beef Sauce

Resepi Asal: Iniyangkulakukan.blogspot.com
Diubahsuai : Suzy

Bahannya:
300gm Daging Kisar (saya cincang sendiri di rumah - lg sedap ehek)
1 tin tomato puri - saya guna jenama Kimball
2 biji Bawang besar kuning - saya guna sebiji saja
3 ulas bawang putih
1 btg saderi - kiub
1 biji lobak merah - kiub
5 biji tomato masak - kiub | saya hanya guna 2 biji tomato, besar punya
1/2 cwn susu segar
2 1/2 tin air masak - tin tomato puri tadi ok?
2 sudu besar EVOO
1 sd besar Sos Worchestershire | Saya tambah
1 helai daun Salam |saya tambah
Italian Herbs | Saya hanya gunakan herbs yg ada di rumah saja iaitu Dried Parsley dan Dried Basil

Cara-Cara penyediaan:
1. Panaskan saucepan bersama EVOO, tumis bawang putih, daun salam (Bay leaf) dan bawang besar. sehingga lembut dan transparent.
2. Masukkan daging cincang dan susu. biarkan bertukar warna kecoklatan. Masukkan sayur-sayuran kecuali tomato. biarkan selama 2-3 minit. Masukkan tomato puri, sos worchestershire dan buah tomato kiub tadi.
3. Masukkan air. Biarkan mereneh selama 30minit. sehingga sayuran lembut dan memekat,
4. Perasakan dengan garam, lada hitam dan Italian Herbs. tutup api dan ketepikan.


OK, kuah pun dah siap dah ni... jadi apa kata kita pergi ke resepi seterusnya... iaitu Beschamel Sauce. atau sos putih yang creamy dan cheesy. digunakan dalam lapisan Lasagna kita nanti untuk melekatkan setiap komponen Lasagne dan juga memberi rasa serta tekstur creamy melting2 in da mouth. ehek

Resepi Beschamel Sauce

Bahan:

2 sd besar butter
3 sd besar tepung gandum
1 cawan susu segar
1/2 cawan keju Cheddar

Cara Penyediaan:
1. Cairkan butter menggunakan medium heat | berhati-hati jgn smp hangus atau bertukar warna perang
2. Dump in tepung dan kacau menggunakan whisk hingga tiada ketulan.
3. Tuang susu segar sedikit demi sedikit sambil whisk.
4. masukkan cheese dan kacau hingga keju mesra di dalam sauce
5. taburkan secubit herbs dan lada hitam

Beschamel Sauce. comel gitew. ehek

Ok, setiap komponen lasagne dh siap, skrg kita assemble pulak ye? hehe

1. Sediakan baking dish. Sapu sedikit butter
2. Ratakan Beef Sauce, Letakkan kepingan lasagne yg telah direbus. ratakan beschamel sauce. dan taburkan Cheese Parmesan, Mozarella atau Cheddar... Keju, mana x sedap kan?
3. Ulang langkah 2 hingga mendapat 3 lapisan semuanya, lapisan terakhir taburla cheese byk sket ye?.
4. Bakar selama 45 minit , 200 darjah celcius. tutup dengan foil dan bakar lagi selama 10 minit. Siap!


Lasagne, comot sikit sebab kuah tak ckup pekat. ni keje org x sabo.


Nota:
1) Lasagne adalah hidangan mudah dan ringkas kerana anda boleh menyediakannya awal, simpan dan bakar apabila tiba waktu makan
2) Biarkan Lasagne anda sebentar selepas di bakar. supaya cheese set dan tidak comot dan hancur bila dipotong

Selamat Mencuba!


Monday, 19 November 2012

Them

Last Saturday i met my girl friend. Nurol, Paus, and Iera. and err.. Paus's Cuzzy boboi..

had such a great day.

Iera as always, bullied Ariana till she cried her heart out. HAHAHA~!

Paus, loud and happening as always.

Nurol, we stayed not too far from each other but susah betoi lah nk jumpa. She cool as always. and yes, we both found a trouble when it comes to choosing makanan. kahkah

Boboi, such a good boy and she can fit himself with we all girls!

Well, we have a good time together, talk, eat and teasing each other. Ask question to each other bout life. Just us being us... like the old days. they are the friends that i am so comfortable to be with. Just like a family... oh suddenly rindu zaman sekolah menengah.

Saiz kami yang terkini.


I missed them already... The thing they said when they first meet me is "kenapa ko lemah lembut sangat? dulu kemain huha huha~!"

seriously friend... i forgot who am i in the past. am i that bad? (>_<). happening sangat ke aku dlu? haha

oh friend. truly my mirror.

RINDU

Mango Salad ala Johnny's

Hai sume!

Aku dan H, dulu selalu makan kat restoran Johhny's. A restaurant which serve Authentic Thai cuisine. Aku suka sangat makan kerabu mangga kat Johnny's ni. Cukup perisa dan perasa. sungguh Yummy dan bak kata a judge from Masterchef US, Graham Elliot. "it was like a sex on a plate" LOL. 

Johnny's Mango Salad. Pic Courtesy of Google


ok dont get me wrong. its not that dirty k. hahaha. Kerabu mangga atau Mango saladnya mmg sedap. 

Tetapi, lantaran kesukaan aku serta ke-kedekot-an aku nak berbelanja rm 5+ untuk a plate of mango Salad tak termasuk govt tax, jadi aku decide buat sendiri di rumah. Berbantukan imaginasi aku untuk rasa dan texture serta bahan yang digunakan. adalah aku ubah sedikit menggunakan bahan yang ada di rumah sahaja. 

Al-kisah nya lepas aku beli buah mangga di Mydin tempoh hari. nampak kuning cantik kulitnya, rupanya mengkal lagi isi di dalam. Masam pulak tuh. Jadi pop in my mind terus untuk buat Salad mangga serupa Johnny's restaurant punya. (Ampun). Campak-campak akhirnya menjadi. cuma aku tak sempat ambil gambar sebab Handphone aku dah low battery dan juga kami terus makan masa tu. Pandang-pandang MIL aku tambah byk kali jugak. Alhamdulillah! >_<

Salad ini sepatutnya menggunakan udang kering namun malangnya udang kering kehabisan stok di rumah. tengah menggaul tu otak ligat fikir nak gantikan ngan apa. TING! udang geragau kering ada dlm freezer! wiwiwi.. jadi apa lg.. gantikan saja. Seriusly sedap juga gunakan udang geragau kering ni ;)

Jadi udoh2 le yer merepeknye... moh tengok resepi pulok~


KERABU MANGGA Ala Johhny's

BAHAN
1 biji Mangga besar - Sagat dan masukkan ke dalam peti sejuk.
2 sudu besar sos ikan
1 biji limau nipis - ambil jus
3/4 sudu besar gula - kurangkan atau tambah jika suka
3 biji cili padi - boleh tambah lagi jika suka pedas merahang
2 btg kacang panjang - hiris sepanjang seinci-seinci
1/2 cawan kacang gajus - goreng dgn sedikit minyak sehingga rangup
secubit garam - sos ikan dah cukup masin yer~
1 sdmkn udang Geragau kering - goreng dengan sedikit minyak - toskan
1/2 biji bawang merah besar - hiris halus
bawang goreng secukupnya

CARA-CARA
1. Masukkan sos ikan, gula, garam dan jus limau nipis ke dalam mangkuk. kacau rata. Rasa untuk mendapat keseimbangan rasa. kalau mangga dah manis2 kurangkan gula.
2. Masukkan kacang panjang yg di hiris ke dalam lesung dan tumbuk kasar, seterusnya tumbuk kasar kacang gajus goreng, cili padi thai, Masukkan semuanya ke dalam mangkuk berisi Mangga.
3. Masukkan bawang hiris dan juga campuran sos ikan tadi serta udang geragau kering. gaul rata bersama mangga.
4. Taburkan bawang goreng. 
5. Sedia di Makan.

SELAMAT MENCUBA!




Cream Puffs

Profiterols, Cream Puff, Eclairs, Pate a Choux, Churros and many more...

Tu nama-nama lain bagi Cream Puff tetapi di datangkan dalam pelbagai bentuk dan cara memasak. Contohnya Eclairs didatangkan dalam bentuk jejari dan ada filling cream di dalam serta chocolate drizzle di atasnya, Churros ialah doh di goreng dan di golekkan ke dalam gula yang diperisakan dengan serbuk kayu manis, profiterols pulak dalam bentuk bebola-bebola kecil dan berinti di dalamnya.

Fresh from Oven


Begitulah kaedahnya cream puff. Cara penyediaan nya tidaklah sukar mana namun harus menggunakan sukatan bahan dan teknik yang betul...

Selalu jugak la aku terima msg bertanyakan perihal kejadian pastry yang satu ini. "kenapa cream puff aku mcm cucur? leper je?"
"kenapa bantat n x kembang?"
"kenapa masa bake tu cantik, dh msk dia runtuh?"
"Cream puff sedap, tp inti berketul2"
gituhh...

Cream puff yang bagus dan "menjadi" seharusnya kembang cantik dan berongga di dalamnya. Namun puff nya tidak pula keras kematu dan cukup elok dan lembut bila digigit bersama inti di dalam nya. Inti di dalamnya boleh dipelbagaikan, cream custard, jagung, durian dan sebagainya... ikut creativity. tetapi saya gunakan inti custard cream untuk resepi ini. 

Resepi ini telah lama saya simpan dan sudah lupa di mana sumber saya memperolehi nya. dan sejujurnya resepi ini sudah saya hafal kerana selalu membuatnya.

dahulu memang sering juga cream puff tak menjadi. mcm masalah2 yang disebutkan di atas tadi. Setelah melalui banyak proses 'trial n error' baru lah saya mampu menarik nafas lega ;)

jadi enough feasting your eyes with the photo. masa untuk resepi pulak. okeh?


RESEPI CREAM PUFF

Bahan -Bahan  (Untuk Kulit Choux Pastry)
45 gm butter
100ml air
2 biji telur saiz L (kira2 100gm dan pukul lembut)
60 gm tepung gandum (ayak)
Drops of vanila (ni sy tambah untuk kurangkan bau telur)
Cara membuat choux pastry.

1) sediakan loyang, sapu dengan butter dan taburkan tepung. Jika tidak, alaskan dulang membakar menggunakan Aluminium foil dan griskan sedikit menggunakan butter. 
 2) Masukkan butter dan air ke dalam periuk. Dan panaskan atas api perlahan. Bila butter semua cair kuatkan api sekejap bila mendidih terus pdm api. Jgn lama sgt nti air byk tersejat.
3) Dgn cepat masukkan semua tepung dan kacau cepat2 dalam gerakan membulat hingga adunan x mlekat d periuk. Bila dh terbentuk doh hidupkan api sebentar. Teruskan mengacau hingga ada lapisan nipis mlekat d periuk. Hal ini bertujuan utk menyejat air dlm doh dan membolehkan tepung menyerap telur. Tutup api dan alihkan dari dapur dan terus kan kacau.bole kacau guna hand mixer utk mengeluarkan haba lebih cpt. low speed saja k?
4) Rasa dgn jari jika doh dh suam2 baru masukkan telur Sedikit sedikit dan pukul guna hand mixer. Caranya masukkan sikit telur dan kacau hingga sebati kalau masih kental tambah telur hingga dpt konsistensi yg btl. Kena pastikan suhu Kalau panas sgt kang takut telur trus scramble.. Xde hand mixer guna whisk @ Senduk kayu pon bole. Adunan nya sepatutnya bila k d angkat akan turun perlahan dan nampak berkilat gitu. Sy tmbh drops of vanila. Sket je in case bau telur kuat sgt ehek.. tak letak pon takpe.
5) panaskan oven 200°c sambil itu paipkan atas dulang dan masukkan dlm oven.bakar 15 minit 200°c dan kmudian Saya turunkan ke 180°c dan bakar selama 15 minit. Jgn buka oven ketika membakar. Puff yg cantik ialah kembang dan dlmnya lompang.


RESEPI UNTUK CUSTARD CREAM

1 tbsp tepung gandum
1 tbsp tpg jagung
1/2 tsp tepung custard
4 tbsp gula halus
1 tbsp butter
Drops of vanilla
200 ml (1cup) susu segar or susu cair
1 egg


Cara menyediakan krim.

Masukkan bahan kering dlm periuk. Masukkan kira2 2 sudu susu segar dan kacau jgn bg berketul. Pecahkan telur. Whisk lagi. Bila dh sebati masukkan kesemua susu yg tinggal. Masak atas api sederhana dan kacau sehingga menjadi agak pekat. Ttup api dan teruskan mengacau. Masukkan vanila essence dan 1 sudu butter dan kacau sebati.

Tunggu puff dan cream sejuk barulah paipkan cream ke dalam puff.


TIPS
1. Kejadian cream puff juga bergantung kepada oven masing-masing. jadi anda harus faham kondisi oven anda.
2. saya akan spray permukaan atas doh puff yang telah dipaipkan sebelum di bakar. tujuannya supaya semasa di bakar, wap air akan naik dan membantu pengembangan puff anda dan berongga di dalam nya.
3. JANGAN BUKA OVEN anda semasa proses pembakaran. jika tidak, bye-bye cream puff yang kembang cantik lagi gebu
4. Jangan biarkan terlalu lama puff anda di dalam oven kerana boleh menyebabkan puff anda terlalu garing dan keras.
5. Doh harus mencapai konsistensi yang betul supaya mudah dipaipkan di atas dulang. tidak terlalu cair dan tidak terlalu kental. 
6. Anda boleh menggunakan nozel muncung corak bintang atau bulat. saiz terpulang kepada besar mana puff anda inginkan. :D

rujukan tambahan



SELAMAT MENCUBA!


Saturday, 10 November 2012

Mother of All Pain

Setuju tak sakit gigi (selain beranak) adalah sakit yang teramat-amat lah sakitnya. Hangin seharian dibuatnya. Aku ni gigi salu bermasalah semenjak aku mengandungkan Ariana. Tampalan gigi tertanggal, berlubang, sompek. itu lah kekdahnya. So selepas dua tahun melahirkan Ariana, sekarang sakit gigi tu kembali lagi bila tampalan temporary untuk gigi berlubang yang sepatutnya di buat Root Canal Treatment tertanggal dan gigi tu retak. sakitnya hanya Allah yang tahu.

Kisah sakit gigi ni bermula masa aku gi Aeon Bandaraya dengan Kak Nurul. dia belanja makan Bagel Aunty Anne's yang maha sedap tu especially perisa almond. Masa tu temporary filling tu dh tertanggal. masa tengah mengunyah tetiba aku rasa benda meretak dalam mulut. dan aku tahu gigi aku arwah. bila balik rumah 1/4 gigi aku tertanggal dari tempatnya. Lokasi arwah adalah geraham bawah sebelah kiri. 

Jadi beberapa malam aku menderita sakit gigi. Sehingga satu malam aku tak tahan sampai nangis cam budak, Mr. H dah gelabah tanya sakit sangat ke? Aku jarang nk bgtau dia unless dh kritikal sangat. 

Esoknya dia bawak aku g klinik, tp bukan klinik pergigian kat poliklinik berhampiran rumah aku tp kat Peringgit dia bawak. jauh sikit dari rumah. Dalam perjalanan tu aku tak kisah apa dah, i just want the pain to go away ASAP.

masuk je klinik tu aku dah rasa seronok dan puas hati. bila seronok mula la nak compare dengan klinik satu lagi. Staff info kaunter yang sangat ramah. Lepas tu staff nurse yang kerja kat orthodontik kaunter pun sangat friendly dan lemah lembut. Doktor yang sangat bagus. Penuh motivasi dan kuasa positif. wakaka...

Jadi after an hour and half, selamat la gigi aku di cabut. sebab lepas dia biuskan gusi aku, dia biarkan aku rest untuk tunggu gusi aku betul2 numb. Sambil tu dia sempat settlekan few patient.

Sini aku kongsikan tips untuk mereka yang mencabut gigi.

1. Fikir positif, memang rawatan gigi takde nya yang tak sakit... tapi biar sakit sekarang dari lepas gigi kau jahanam, baru nk jumpa Dr.
2. Selawat, masa tengah cabut gigi tu... banyakkan selawat. mula2 gigi aku kena cabut memang aku rasa sakitnya, Nauzubillah... tp lepas tu aku tarik nafas dedalam dan selawat. baru ada rasa kurang sakit sebab aku alih fokus kepada memberi salam dan selawat dan istighfar berbanding fokus pada rasa sakit.
3. lepas cabut, gigit kuat-kuat kapas yang diberi Dr. jangan makan dan minum terus lepas cabut gigi. tunggu la pendarahan reda sedikit.
4. lepas beberapa hari gigi dicabut, iaitu bila dah tak menjejes darah dari gusi, cuba lihat semula gusi takut-takut ada sisa gigi tertinggal. sebab bila ada serpihan gigi tertinggal. Gusi lambat baik, dan silap-silap boleh bernanah. (dah experience 2x)
5. minum/makan yang sejuk2 je. macam aiskrim, air sejuk. tujuan untuk mengecutkan saluran darah dan mengurangkan pendarahan di gusi.
6. jangan berkumur-kumur sejurus lepas gigi di cabut. aku pun tak tau kenapa. tp tiap kali buat rawatan gigi mesti ni pesanannya hihi.
7. Rajinlah menjaga kesihatan gigi dengan menjaga kebersihan, pemakanan, dan selalulah membuat rawatan gigi secara berkala


Jadi tu la serba sedikit al-kisah gigi aku minggu lepas. hihi. lepas ni dah boleh baking dengan ati senang. 


BTW, KOS PEMBEDAHAN GIGI AKU?


RM 2 Saja! hihi

p/s: i forgot the tooth for the tooth fairy. huhuhuh!
p/p/s: will update a recipe for cream puff ;) stay tuned!


Regards!