Popular Posts

Wednesday, 31 October 2012

Mi Hailam Sedap sangat

Hai semua, apa khabar? suzy sebenarnya tak sihat sangat... hence the lack of update. its not that aku tak masak, tapi aku masak seringkas mungkin dan takde mood langsung nak ambil gambar dan update kat sini. ada satu resepi masak lada kepala ikan merah (masak kari to be exact) yang aku share di FB. MIL aku kata lulus masak lada pesen melaka. hureyhhh! next time aku share kt sini eh?

Jadi Inilah menu ringkas kami malam td.

Cuma amatlah rugi rasanya kalau aku tak kongsikan resepi mi hailam yang maha sedap lagi ringkas ni pada anda semua. ye lahkan, sedap di tekak aku... mane tahu kan, rambut sama hitam tp tekak lain lain hihih. tp diingatkan, takde gambar yg dpt aku attach disebabkan aku tak sempat nak capture. lgpun tgh tak sihat mcmni. tak dan nak ambik gambar.

Monday, 29 October 2012

Percaya dan Yakin


Im suffering sakit gigi yg maha dahsyat sama mcm sakit gigi ms aku pregnant dlu. 

Apa aku mahu kongsi ialah Pasal percaya dan yakin. 

Hari tu aku tonton rancangan ttg keajaiban air zam zam.

Jadi td aku tengah bergulung mcm tenggiling sbb sakit sgt tetiba. Aku tringat ada sebotol air zam zam diberi jiran aku seorg indonesian iaitu ibu rini pada aidilfitri lepas.

Dengan yakin dan percaya aku berselawat ke atas junjungan besar Rasulullah s.a.w aku memohon kepada Allah agar dia hilangkan sakit ku ini. Dan jila sakit ini baik buatku dan mengingatkn ku padaNya maka kurangkan lah sedikit sakitnya.

Few minutes later kesakitan tu betul2 berkurangan walau msh bdenyut.

Subhanallah

Maha suci Allah pemilik diri ini.

P/s: pls take enouGh calcium especially when u pregnant And breastfeed your baby

Saturday, 27 October 2012

Moist Chocolate Cake Ever

Hi everyone. Tomorrow is Eidul Adha for all muslims in the world. Adakah korang suma Terlibat ibadah korban tahun ini? Apa menu utama korang? menu aku tahun ni pulut tetal, masak lemak telur ikan sama belimbing buluh, rendang ayam, ketupat dan sambal kacang. Dan opss, lupa pulak carrot cake dan Moist chocolate cake hihi.




Thursday, 18 October 2012

Food and Memories

Salam semua... hari ini aku terasa agak sentimental sedikit. Maka ingin dikongsikan dengan anda semua tentang makanan yang mengingatkan aku kepada orang yang aku rapat... Family, Friends... kadangkala memasak/ membuat/ makan makanan tersebut membuatkan memori di dalam kotak ingatan tersingkap kembali...

Wednesday, 17 October 2012

Lemon Marble Cake

Yesterday my friend, Nurul (her husband were my hubby's golf bestfriend :P) ordered a butter shortbread dan Carrot Cakes from me... tapi kali ini saya gunakan resepi Butter Shortbread daripada Chef yang paling saya kagumi, Chef Gordon Ramsay. Resepi akan saya post kemudian. ;) sabar ye? Apapun tak menyempat balik ke rumah, anak-anaknya mengunyah tak henti... Kebetulan semalam dia bertanya tahu tak buat kek marble orang dulu-dulu yang pakai parutan kulit limau tu? saya kata tak pernah pulak buat kak. Jadi hari ini saya jenguk peti ais bahan-bahannya semua ada dan saya pun bersiar-siar ke blog Kak Rima, dan terjumpa resepi mudah ini. ;)



Monday, 15 October 2012

Apple Crumble

Hai semua... Last week aku buat spring cleaning peti ais aku. Bak kata kawan aku, kalau masuk dalam tu boleh sesat. Mueheheheh. Bila bukak kotak bahagian sayur kat bawah aku terjumpa sepeket apple hijau. Dalam 6 biji gitu.  Aku baru teringat aku beli sebab nak jadikan juices. Kempen an apple a day kononnya. 

Finally aku fikir nak buat apple crumbles je. Dengan baki epal yg ada. Lepas rujuk beberapa resepi aku buat apple crumbles dan sesuaikan dengan bahan yang ada. And since aku dan Ariana penghidap eczema, maka terpaksa elak guna beberapa jenis bahan mcm Oat. 

Resepi ni gabungan beberapa resepi dan mostly dari koleksi Jamie Oliver la. aku ubahsuai sedikit ikut bahan yang ada.


Check2 aku tak ade baking dish yang sesuai dengan jumlah hidangan 3 biji apple tadi. So instead guna baking dish, aku gunakan ramequin yang aku beli dari KK Home Deco. Murah sesangat rm 1.70 satu. Tp masa tu ada offer dapat la RM 1.50 sebiji. So aku borong 10biji dgn harga rm 15 only :D


Friday, 12 October 2012

Tips of the Day - Chilled Cheesecake

Hai semua..
Pada kawan-kawan yg nk buat cheesecake jenis chilled. Ni tips dia... lapikkan base spring form menggunakan baking paper dan grease menggunakan butter sekelilingnya. Cara ini mudah untuk mengeluarkan kek apabila kek anda sudah 'set'. Cuma lalukan pisau plastik di sekeliling loyang dan buka clip loyang anda. Selit pisau di bawah kek untuk menanggalkan baking paper... angkat kek ke atas pinggan atau alas kek. Wallah!

Really Perfect Butter Shortbread

BEBELAN

Hi everyone, we see each other again... Jadi last week aku buat Butter Shortbread kegemaran Ariana. Rasanya last aku buat masa tu Ariana 7 bulan kot *facepalm*. Sekarang Ariana dah 22 bulan . haha. terrible Mom i am (-_-)"

Tak susah pun hendak membuatnya, cuma perlu pantas dan sabar. hehe. Reccomended butter ialah SCS. sumpah sedap. tp kalau nak Butter jenama lain so go on. Jangan gelabah bila tak ada SCS d pasaraya. Tp tetap, SCS pilihan aku

Okay, aku dah cuba cari resepi aku guna dulu but it's missing somewhere. gosh. Till i saw this recipe from Rima's Blog (Bisousatoi.com). Aku tak tunggu lama dan terus pegi beli Butter SCS dan buat.But i was quite rushing at the moment that my shrtbread turns out didnt have a clean cut. (T_T). 

Kalau ikut resepi Rima, dia gunakan food processor. Sedihnya, sebab aku tak ada food processor so aku gunakan hand mixer saja


RESEPI

REALLY PERFECT BUTTER SHORTBREAD

By: Suzy Effendi
Diubahsuai dari: Rima Bisousatoi.com

Bahan- Bahan :

3/4 cwn / appx 170gms Butter SCS
1 1/2 cwn tepung gandum - Saya gunakan Red Rose - kalo tak tepung gandum biasa pun okey der
1/3 cwn gula aising - saya blend gula kastor jadi halus dan tambah tepung jagung sikit untuk effect melt in the mouth gitew
1/4 suduteh garam - aku pakai Fleur de Sel (hand harvested sea salt)
1/2 suduteh vanilla essence 

Cara membuatnya :

1. Campur kesemua bahan kering dan ayak. gaul supaya bercampur. 
2. Dedahkan butter pada suhu bilik hingga agak lembut
3. Pukul butter bersama gula hingga sebati. Jgn smp kembang. cukup sekadar buter dan gula sebati. Masukkan tepung dan turunkan kelajuan mixer kepada paling rendah.
4. Bulatkan doh tadi dan masukkan ke dalam peti ais
5. Panas kan oven anda terlebih dahulu. 160'C selama 10minit.
6. setelah 10- 15 minit. dengan cepat, Roll doh tadi setebal yang anda inginkan. Potong mengikut saiz yang dikehendaki menggunakan pisau atau acuan kegemaran. saya gunakan pisau saja kerana hendak saiz gigitan (bite size).Potong dan terus susun di atas loyang pembakar yang di alas dengan baking paper.
7. Cucuk2 dengan hujung garpu untuk mendapatkan corak shortbread. 
8. Bakar 160'C selama 20minit atau sehingga agak kekuningan.


Nota:

- Ambil separuh doh dari peti ais untuk di gelek dan dipotong. Proses roll dan potong perlu dilakukan dengan cepat kerana doh akan mula mencair dan lembik seperti sifat azali butter la kan.


Selamat Mencuba!





Tuesday, 9 October 2012

Bahasa

few peoples demanded me to write this blog in Bahasa Melayu. well, i guess i will write in BM after this. unless if you really need translation in English. just shoot my mail. ok? my email adress can be found in "About Me" tab up there :D

xoxo

Sunday, 7 October 2012

Baked Cheesy Beef Pasta

THE RAMBLINGS

Today ive been busy making muffins and do typing job... i dont know how much hour i am sleeping last night but i am pretty sure it is just around 2 hours period. which makes me headache the whole day. the kids (Ariana and Mia) always fighting with each other for a baloon. ah.. kids will always be kids... ;)

today i just baked a leftover spirals pasta from Raya. I opened up my freezer and there's a minced Beef over there. Hm.. i could turn these guys into a meal perhaps? too tired to eat rice... haha >_<




Friday, 5 October 2012

Little Girl

My Little Ariana will be 2 years in two months. how time flies...

i was 8month pregnant
Our newborn Ariana!