Popular Posts

Sunday, 6 April 2014

Delicious Carrot Walnut Cake with Cream Cheese Frosting

So here it is.. Carrot walnut Cake with cream cheese frosting. I use dry+wet method. Senang. 






ni first carrot cake aku buat dulu. huduh gilers


hehe, tu ari punya


Bahan A:
1cup carrot - sagat dan perah layang airnya
1/2 c walnuts*
Segenggam golden raisin*
1/4c Nenas dlm tin*
250g tepung ayak bersama 1tsp baking pwder n 1/2tsp soda bic.
(*chopped coarsely)
Bahan2 A ini di gaul rata-rata k?

Bahan B:
1c corn oil (appx 200ml)
150g brown sugar
4 large eggs



Cara:
1. Panaskan oven.170ºc. Pukul telur smp kembang. Masukkan telur satu persatu. Masukkan minyak sedikit demi sedikit.
2. Fold (google kalau x reti cara kaup balik) bahan A dan B bersama. Masukkan ke dlm loyang yg sudah di gris.
3. Bakar selama lebih kurang 40min, 170ºc

Resepi topping:

Sebuku cream cheese philadelpia
100gm butter
Stgh cwn gula aising
Sesudu teh esen vanila

Cara: pukul butter dan cream cheese yang telah lembut, masukkan gula sedikit sedikit. Masukkan esen. Pukul mesra. Sapukan pada kek yg telah sejuk td.

Selamat mencuba


No comments:

Post a Comment